Schepen Cil Cuypers in de Koning Albertlaan in Bierbeek

Bierbeek niet blij met slimme verkeerslichten op de Tiensesteenweg: "Iedere dag aanschuiven in de zijstraten"

In Bierbeek is er onvrede over de slimme verkeerslichten op de Tiensesteenweg. Die geven langer groen licht aan auto's, bussen, fietsers en voetgangers op de steenweg. Maar voor het verkeer dat uit de zijstraten komt, blijft het minder lang groen dan vroeger en dat zorgt voor files in de zijstraten. 

Heel wat inwoners van Bierbeek zijn niet blij met de slimme verkeerslichten op de Tiensesteenweg. Het blijft nu langer groen voor het verkeer dat op de steenweg rijdt, maar de lichten aan de zijstraten springen sneller op rood waardoor het daar langer aanschuiven is. Vaak kunnen er maar drie wagens per groen licht door. Zeker tijdens de spits zorgt dat voor lange files in de zijstraten. 

Doorstroom van openbaar vervoer

"Wegen en Verkeer heeft enkele maanden geleden slimme verkeerslichten geïnstalleerd op de Tiensesteenweg", vertelt schepen van Bierbeek Cil Cuypers (Vooruit). "Ze hebben dat gedaan om de verkeerssituatie te verbeteren voor de zachte weggebruikers. En ook om de doorstroom van het openbaar vervoer op de Tiensesteenweg vlotter te laten verlopen." 

"In het wegdek zijn detectielussen ingewerkt die de bussen registreren, en de verkeerslichten springen sneller op groen als ze openbaar vervoer detecteren", vertelt Cuypers. "Maar men houdt minder rekening met het verkeer dat uit de zijstraten van de Tiensesteenweg komt, voor hen springen de lichten minder snel op groen. Die slimme verkeerslichten zijn geïnstalleerd in september 2020, maar toen was er corona en was er minder verkeer door het telewerken. Er zijn nu opnieuw meer mensen op de baan en daar komt ook nog het verkeer bij dat omrijdt door de werken in Boutersem."

Wegen en verkeer wil pas in september een evaluatie maken van de slimme verkeerslichten, maar Cuypers zou liever vroeger samenzitten over de situatie. En ondertussen raadt ze inwoners aan om klachten te signaleren op de website van Meldpunt Wegen.  

Meest gelezen