Bij bloemenboerin Marieke mag je zelf bloemen plukken: "Verser dan die van de supermarkt, én ecologischer"

Het is Week van de Korte Keten en in Oost-Vlaanderen is, naast voeding, ook sierteelt een belangrijk onderdeel. Radio 2 Oost-Vlaanderen ging daarom langs bij Rijk Bos Bloemen in Zottegem, een biologische bloemenboerderij met een extreem korte keten: er zijn géén schakels tussen de landbouwer en de consument. De klanten komen gewoon ter plaatse een boeket kopen of plukken er zelf een. "Heel fijn om met mijn eigen ogen te zien dat mensen blij worden van een product waar ik zo veel tijd en energie in steek", vertelt bloemenboerin Marieke De Vos.

Deze week staat "Korte Keten" in de kijker. Korte keten wil zeggen dat je voeding weinig of geen tussenschakels passeert, en dus via de kortste weg van bij de boer op je bord terechtkomt. Al gaat het strikt genomen niet alleen over etenswaren, want ook sierteelt kan via een korte keten gebeuren. Een mooi voorbeeld daarvan is Rijk Bos Bloemen in Zottegem: daar streeft bloemenboerin Marieke De Vos ernaar om bloemen via de kortste weg in de vaas te krijgen. 

De meeste snijbloemen komen van verre landen als Kenia en Ecuador. Slecht voor het milieu en slecht voor de kwaliteit van de bloem

Marieke De Vos, zaakvoerster van Rijk Bos Bloemen

"Veel mensen staan er niet bij stil, maar de meeste snijbloemen komen van ver. In de supermarkt, maar zelfs ook bij bloemisten, vind je bijvoorbeeld bloemen uit Kenia, Ecuador en Israël", begint Marieke haar verhaal. "Zo'n lang vliegtuigtransport is uiteraard niet goed voor de CO₂-uitstoot. Maar ook voor de bloemen is het niet ideaal. Ze hebben al een hele weg afgelegd, veelal in een koelkast, voordat ze in jouw vaas terechtkomen. Bijgevolg verwelken ze heel snel. Of het omgekeerde kan ook: dat ze eigenlijk al half dood zijn wanneer je ze koopt, en dan zien ze er nog wekenlang hetzelfde uit. Dat heb je natuurlijk niet met bloemen die je hier plukt. Die bloemen léven nog wanneer je ze in een vaas stopt en dat verschil merk je echt. Verser kan niet. " 

Gebonden aan seizoenen

We halen onze snijbloemen niet alleen in meer zuidelijk gelegen landen, maar ook bij onze noorderburen. "Nederland is ook een echt bloemenland. En je zou denken: Nederlandse bloemen zijn beter voor het milieu, maar da's niet altijd waar. Zij gebruiken vaak heel veel verwarming in de serres, wat qua uitstoot op hetzelfde neerkomt. Daar was ik zelf ook van geschrokken", merkt Marieke op. Zij gebruikt op haar biologische boerderij heel bewust geen verwarmde serres. "We gaan mee met de seizoenen. Dat heeft natuurlijk wel als gevolg dat je hier van november tot maart geen bloemen kan plukken. Maar ik leer mijn klanten hoe ze in de zomer bloemen kunnen drogen. Zo kan je in de winter toch wat kleur in huis halen, met droogbloemen."

Op wat paarse en witte bloemen na, is het erf van Marieke behoorlijk kaal op dit moment. "In deze periode van het jaar is er de minste verscheidenheid aan bloemen. We zitten in een tussenfase", legt Marieke uit. "In maart zijn we begonnen met de krokussen, nu zijn net alle tulpen geplukt, en het is nog even wachten op de kleurrijke zomerbloeiers. Maar ik streef ernaar dat mijn vaste klanten van 1 april tot 1 november elke week 20 bloemen kunnen plukken. Om dat waar te maken, heb ik vorig een paar bloemen geplant om deze periode te overbruggen. Dat zijn degene die je nu ziet: judaspenning, damastbloem, sierui, akelei, ..." 

Persoonlijke band met plukkers

Ik ken de meeste klanten bij naam. Welke landbouwer kan dat zeggen?
Marieke De Vos, zaakvoerster van Rijk Bos Bloemen

Korte keten heeft, naast het ecologisch aspect, nog een heel groot voordeel volgens de bloemenboerin. "Het allerfijnste, voor mij persoonlijk, is dat ik mijn klanten kan ontmoeten. Het is zo fijn om ze hier te zien wegwandelen met een boeket in de hand en een glimlach op het gezicht. Ik weet letterlijk voor wie ik elke dag werk en ken de meeste klanten bij naam. Welke landbouwer kan dat zeggen?" lacht ze. "Dat gaat dan wel over mijn vaste klanten. In juli, augustus en september kan je hier eenmalig een boeketje komen plukken, maar de rest van het jaar werk ik met een abonnementensysteem."

De vaste plukkers zijn bij Marieke ook welkom om wat langer te blijven plakken na het plukken. "Ze mogen hier ten volle van de kleurrijke weide genieten, ze mogen hier picknicken en ook de kinderen mogen zich hier uitleven. Ze kunnen hier ook een paar dieren bewonderen: er is hier een lieve boerderijpoes, er lopen kippen en schapen rond, er is een pony en ik heb ook net een paar jonge loopeendjes gekocht. Tussen zonsopgang en zonsondergang zijn ze hier welkom, het mag hier hun tweede thuis worden", besluit de bloemenboerin.

kasto80

Meest gelezen