vrtnws

Campagne stad Leuven roept omstaanders op om huiselijk geweld te melden

De stad Leuven start met een campagne om huiselijk geweld sneller te melden. Dat kan niet alleen voor slachtoffers op het nummer 1712, maar ook voor omstaanders. Door de omgeving te informeren dat mishandeling niet altijd fysiek is, hoopt ze meer mensen te overtuigen om tot actie over te gaan. 

Tijdens de eerste lockdown in maart 2020 kwamen er een pak meer oproepen binnen over intrafamiliaal geweld op het nummer 1712. Voor partnergeweld gaat het om een stijging van maar liefst 85%, voor kindermishandeling is dat 45%. Omdat ook omstaanders het nummer 1712 kunnen bellen, maar dat vaak niet weten, lanceert de stad Leuven samen met het Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW) van Oost-Brabant de campagne: "Fysiek geweld is niet OK". Schepen van Gelijke Kansen Lies Corneillie (Groen): "We willen de verschillende vormen van mishandeling tonen. Dat het niet altijd om fysiek geweld gaat, maar ook mentaal zoals manipulatie of stalking. Maar evengoed financiële mishandeling, door iemand totaal geen autonomie te geven. Het taboe rond al die vormen willen we doorbreken. Zodat ook omstaanders alarmbellen gaan herkennen." 

Als een omstaander merkt dat iemand zich isoleert, de deur niet meer durft uitkomen of smoesjes bedenkt voor kwetsuren, kan die ook bellen

Vanaf vandaag zijn er overal in Leuven affiches en flyers te vinden met daarin aandacht voor het nummer 1712. "Het is belangrijk te weten dat niet alleen slachtoffers naar dat nummer kunnen bellen, maar ook omstaanders. Als die merkt dat iemand zich isoleert, de deur niet meer durft uitkomen of bijvoorbeeld smoesjes bedenkt voor kwetsuren, kan die ook bellen. We willen niet achterdochtig zijn, maar je kan beter een keer te veel bellen dan te weinig. Samen met een hulpverlener van 1712 kan je dan zien welke stappen ondernomen kunnen worden. Dat hoeft zeker niet altijd een klacht te zijn bij de politie. Bovendien kan je ook anoniem en in alle vertrouwen dus contact opnemen."

Meest gelezen