YouTube

YouTube-hit "Charlie bit my finger" wordt geveild: hoe verkoop je een digitale creatie?

Herinner je je nog het YouTube-filmpje "Charlie bit my finger!"? Gepost in 2007 en met 881 miljoen views een van de meest bekeken filmpjes op de videowebsite. Wil je dat filmpje graag kunnen blijven bekijken, dan kan je er nog tot zaterdag op bieden en zo de eigenaar worden. Daarna verdwijnt de video van YouTube. Het is een van de vele digitale creaties die geveild worden als "NFT", een nieuw digitaal certificaat van eigendom voor dingen op het internet.

Foto's, animatievideo's, tekeningen, memes, muziek en zelfs tweets. Tegenwoordig worden digitale creaties online geveild voor veel geld onder de vorm van "non-fungible tokens", "niet vervangbare tokens" of NFT's. Een NFT is een uniek digitaal certificaat dat de echtheid garandeert en dat bepaalt wie eigenaar is van iets op internet.

Ook You Tube-video's worden op deze manier te koop aangeboden. En daar zitten hele beroemde filmpjes bij die ooit viraal gingen. Zo wordt eind deze week het veelbekeken filmpje "Charlie bit my finger!" uit 2007 geveild. Dat is al meer dan 881 miljoen keer aangeklikt en daarmee een van de meest bekeken filmpjes op YouTube. Na die veiling zal het filmpje van YouTube verwijderd worden.

Het filmpje duurt 56 seconden en gaat als volgt. De dan 3-jarige Harry zit televisie te kijken samen met zijn 1-jarige broertje Charlie. Harry besluit zijn vinger in Charlie's mond te steken, waarna Charlie bijt. 

Hoe Harry daarop reageert, kan je in het filmpje ontdekken, het artikel gaat voort onder het fragment:

"Op de rand van volwassenheid"

Harry en Charlie zijn intussen 17 en 15 jaar. Hun filmpje zal op 22 mei geveild worden. Dat hebben ze toegevoegd aan de titel van hun filmpje op YouTube, ze hebben ook een speciale website in het leven geroepen. "Harry en Charlie, nu 17 en 15, staan op de rand van volwassenheid en schepen in voor het volgende hoofdstuk in hun leven. De perfecte gelegenheid om de nieuwste vooruitgang op het internet te omarmen", luidt het.

22 mei is dag op dag 14 jaar nadat het originele filmpje op YouTube verschenen is. Op 23 mei zal het dan van YouTube gehaald worden. Daarmee wordt het het eerste filmpje dat na de veiling ook volledig van het internet verdwijnt. De winnaar van de veiling krijgt niet alleen het filmpje in zijn bezit, maar mag ook een parodie opnemen met Harry en Charlie.

"Disaster girl", "Nyan cat" en een digitale mozaïek

Een NFT is een digitaal certificaat van eigendom dat gelinkt kan worden aan een digitaal of fysiek voorwerp. Door een NFT te kopen, word je eigenaar van een digitaal product, zonder dat je daarmee ook speciale rechten krijgt. De maker heeft dus nog steeds de auteursrechten.

Een NFT kan dus vanalles zijn, een YouTube-filmpje, zoals dat van "Charlie bit my finger", maar ook een kunstwerk of een post op sociale media. In maart werd bijvoorbeeld de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey uit 2006 geveild voor 2,9 miljoen dollar.

Maar er zijn nog allerlei andere digitale kunstwerken over de NFT-toonbanken gegaan, en dat voor veel hogere bedragen. Zo werd de beroemde en veel geparodieerde foto van "Disaster girl", een klein meisje dat lacht terwijl op de achtergrond een huis afbrandt, geveild voor een half miljoen dollar. En een GIF (een afbeelding die er op het internet uitziet als een video zonder geluid, die zich steeds herhaalt, red) van "Nyan Cat", een regenboogkat, werd geveild voor meer dan 470.000 dollar.

De NFT die tot nu toe het meest opleverde, was "Everydays", een digitale mozaïek van de Amerikaanse kunstenaar Beeple. Een collage van 5.000 tekeningen en animaties die de kunstenaar gedurende 5.000 dagen maakte. Het werk werd in maart bij Christie's geveild voor 69 miljoen dollar, omgerekend zo'n 58 miljoen euro.

Daarmee kwam Beeple volgens Christie's in het rijtje van de drie best verkopende kunstenaars ter wereld terecht, naast David Hockney en Jeff Koons."Ik geloof dat we getuige zijn van de start van een nieuw hoofdstuk in de kunstgeschiedenis: digitale kunst", reageerde Beeple na de veiling.

Meest gelezen