Beroemde rotsformatie "Darwin's Arch" bij de Galápagoseilanden stort in

De "Boog van Darwin", de beroemde rotsconstructie op de Galápagoseilanden in de Stille Oceaan, is ingestort. Volgens Ecuador, waartoe de eilandengroep behoort, is de instorting het gevolg van natuurlijke erosie. De locatie is een trekpleister voor duikers en natuurwetenchappers.

"Darwin's Arch", oftewel de "Boog van Darwin", is een beroemde rotsformatie in de Stille Oceaan, op minder dan een kilometer van de kust voor Darwin Island, een van de Galápagoseilanden. Het is een natuurlijke brug tussen twee rotsen die boven het water uitsteken, genoemd naar de Britse wetenschapper Charles Darwin.

De locatie is een trekpleister voor duikers, maar zij zullen nu dus niet meer kunnen duiken met "Darwin's Arch" als decor. Het Ecuadoriaanse ministerie voor Milieu en Water heeft laten weten dat de brug is ingezakt. Een gevolg van natuurlijke erosie, schrijft het ministerie in een mededeling op sociale media.

Natuurlijke erosie is het afslijten van een oppervlak als gevolg van natuurlijke elementen zoals wind, stromend water en ijs. In dit geval hebben de natuurelementen "Darwin's Arch" dus zodanig aangetast dat de brug het begeven heeft.

Over de Galápagoseilanden en Charles Darwin:

De Galápagoseilanden liggen op ongeveer 1.000 kilometer ten westen voor de kust van Ecuador, in Zuid-Amerika. In 1978 riep de Unesco de archipel uit tot werelderfgoed. De 19 eilanden en het omliggende mariene gebied worden wel eens een levend museum genoemd, een "vitrinekast van de evolutie", met heel wat unieke planten- en diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Charles Darwin formuleerde zijn evolutietheorie voor een groot stuk door zijn onderzoek op de Galápagoseilanden.

Meest gelezen