MONDADORI PORTFOLIO/Adriano Alecchi

Franco Battiato (van Songfestivalklassieker "I treni di Tozeur") overleden

Droevig nieuws uit Italië in deze Songfestivalweek. Franco Battiato, de zanger van de klassieker "I treni di Tozeur" uit 1984, is overleden op 76-jarige leeftijd. Battiato zong het melancholische lied samen met Alice. Winnen deden ze er in 1984 niet mee, maar het lied groeide wel uit tot een van de bekendste, en volgens kenners een van de mooiste, Songfestivalliedjes ooit.

Luxemburg, 5 mei 1984, de 29e editie van het Eurovisiesongfestival. Voor Italië treden Franco Battiato en Alice aan met "I treni di Tozeur". Een traag, melancholisch, melodieus nummer, een lied over het smachten naar een leven op andere snelheid. Met een opvallende bijdrage van drie sopranen die een zinsnede uit de opera "De toverfluit" van Mozart zingen.

De winst die avond is voor Zweden, met "Diggi-loo diggy-ley" van Herreys. Franco Battiato en Alice worden 5e (van 19 deelnemers). Maar terwijl bijna niemand zich dat winnende liedje 32 jaar later nog herinnert, is dat wel het geval voor "I treni di Tozeur". Het lied wordt een commercieel succes in heel Europa. Én ook in Italië zelf, wat veelal uitzonderlijk is voor een Italiaanse inzending.

Voor veel muziekliefhebbers en Songfestivalkenners is "I treni di Tozeur" een van de mooiste Songfestivalliedjes ooit, het duikt geregeld op in overzichtslijstjes allerlei. Ook al blijft het na al die jaren voor veel mensen een mysterie wat de ietwat zweverige tekst nu precies betekent.

"I treni di Tozeur", zoals het klonk op 5 mei 1984, met live-orkest:

"Il maestro", de meester

Vandaag raakte bekend dat Franco Battiato, de man met te grote bril op zijn neus, overleden is in zijn woonplaats in Milo, Catanië, op het eiland Sicilië, waar hij oorspronkelijk vandaan kwam. Hij is 76 jaar geworden, hij was al langer ziek.

Wij kennen hem voornamelijk van die ene hit, "I treni di Tozeur", maar in Italië zelf staat Battiato bekend als zanger, tekstschrijver, componist, filmmaker en schilder. Jarenlang was hij een van de populairste muzikale artiesten in Italië, hij kreeg er de bijnaam "Il maestro", de meester. In zijn muziek raakte hij exotische, filosofische en religieuze thema's aan, en hij verdiepte zich ook in verschillende genres zoals experimentele pop, elektronische muziek, progressieve rock en new wave.

Battiato werkte samen met nationale en internationale artiesten. "I treni di Tozeur" was niet zijn eerste samenwerking met zangeres Alice. In 1981 schreef hij "Per Elisa" voor Alice, waarmee zij in 1981 het beroemde San Remo-muziekfestival won. Battiato zou ook na hun Songfestivaldeelname in 1984 nog jarenlang met haar samenwerken. In 2016 trad hij nog samen met haar op. In 2017 gaf Battiato zijn laatste optreden, eind 2019 trok hij zich definitief terug uit de muziekwereld.

Bekijk hier de originele videoclip van "I treni di Tozeur":

Meest gelezen