Foto: Thomas More

Geluidstegels in plafond, megaschermen en camera's die docent volgen: zo ziet klaslokaal van de toekomst eruit

De Thomas More-hogeschool in Mechelen investeert 120.000 euro in twee ultramoderne klaslokalen. Zo krijgen studenten die van thuis les volgen het gevoel dat ze in de klas zitten. Er staan zes grote schermen, er zitten geluidstegels in het plafond en de camera's volgen de docent zodat die niet de hele tijd stil moet blijven staan. Handig in een tijd waarin afstandsonderwijs meer regel dan uitzondering is. Ook buitenlandse studenten varen er wel bij. 

Sinds de start van de coronacrisis, ruim een jaar geleden, schakelde ook Thomas More grotendeels over op afstandsonderwijs. De hogeschool richtte al 80 hybride klaslokalen in en die bewezen hun nut tijdens de coronacrisis. De businessopleidingen van de school in Mechelen investeren nu 120.000 euro in twee hybride klaslokalen die nog een stapje verder gaan. Ze zijn voorzien van de allernieuwste technische snufjes. Zo zitten er geluidstegels in het plafond, staan er extra grote schermen en zijn er camera's die de leerkracht overal volgen. 

Het is alsof de studenten die thuis les volgen aanwezig zijn in de klas

Geert Kesteleyn, docent Thomas More

De studenten van de tweede bachelor Bedrijfsmanagement volgden voor het eerst les in één van de hybride klaslokalen. Sommigen van hen volgden de les vanuit de klas, anderen zaten thuis. Voor docent Geert Kesteleyn was het een verademing. "De loopcamera’s volgen je steeds, zo hoef je niet de hele tijd stil te zitten zoals bij een gewone online les. Het is ook gemakkelijker om een wisselwerking te hebben met de studenten die thuis les volgen, het is eigenlijk alsof ze aanwezig zijn in de klas."

(Lees verder onder de foto.)

Ook voor buitenlandse studenten zijn deze nieuwe klaslokalen een goede zaak. "Omdat de beeld- en geluidskwaliteit thuis even goed is als in de les, kunnen ook buitenlandse studenten op hun wenken worden bediend", zegt unitmanager Geert Strobbe van Thomas More. "Voordeel is ook dat ze dan geen visa, reis- en verblijfkosten meer hoeven te betalen."

In de toekomst brengen we de docent bij de student, of die nu in Mechelen of Rio De Janeiro woont

Geert Strobbe, unitmanager Thomas More

Daarnaast zal Thomas More ook investeren in lesgeven in virtual reality. "Eind deze maand bezoek ik een hightech bedrijf in Nederland dat experimenteert met hologrammen", vertelt Strobbe. "In de toekomst brengen we de docent bij de student op zijn studeerkamer, of de student nu in Mechelen of Rio De Janeiro woont."  

Meest gelezen