Jongen in elkaar getrapt in Oudenaarde op Dag tegen Homohaat, twee verdachten opgepakt

In Oudenaarde, in Oost-Vlaanderen, is gisteren een leerling van het GO! Atheneum in elkaar getrapt. Het gaat mogelijk om een geval van homohaat, want in filmpjes die op sociale media circuleren, is te zien hoe een regenboogvlag in de Schelde wordt gegooid. Die vlag hing gisteren in alle steden en gemeenten uit voor de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie. De politie kon twee minderjarige verdachten identificeren en oppakken.

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video: 

Videospeler inladen...

De beelden zijn gemaakt in de buurt van de Schelde en de Fortstraat in Oudenaarde, vlakbij het GO! Atheneum.  Er is te zien hoe een jongen een paar rake klappen op het hoofd krijgt en brutaal in de buik wordt geschopt. In een tweede filmpje wordt een regenboogvlag, die gisteren ophing aan de rechtbank van Koophandel, in de Schelde gegooid. Op dat moment roepen ze "Allah Akbar". 

De politie kon de twee verdachten, de jongeman die de klappen uitdeelde en daarna de regenboogvlag in het water gooide en de jongeman die de twee filmpjes maakte, identificeren en oppakken. Beiden zijn minderjarig en zitten op dezelfde school als het slachtoffer. Ze verschijnen morgen voor de jeugdrechter. Het parket onderzoekt of er sprake is van homohaat.

Bij de school van de twee verdachten en het slachtoffer, het GO! Atheneum in Oudenaarde, reageren ze geschokt. "Dit zijn harde beelden, dit kan gewoon niet", klinkt het bij algemeen directeur Ciska Philips. "Respect en gelijkwaardigheid behoren tot onze kernwaarden, bij ons is er geen plaats voor holebi- en transgenderhaat. Tal van onze scholen hebben gisteren acties opgezet in het teken van de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie. Dit voorval bewijst helaas dat het noodzakelijk blijft om in te zetten op respect, gelijkwaardigheid en tolerantie."

Regenboogvlag in de Schelde (beelden circuleren op sociale media)

Çavaria, de belangenvereniging voor LGBTI-mensen (lesbisch, gay, bi+, trans en intersekse) reageert verontwaardigd op de agressie. "Elke vorm van geweld en discriminatie veroordelen wij uiteraard", zegt woordvoerster Eef Heylighen. "Als er zoiets gebeurt, is dat niet tegen één persoon, maar tegen een hele gemeenschap. Wat ons wel hoopvol stemt is dat gisteren op de dag tegen homo- en transfobie alle steden en gemeenten een regenboogvlag hebben uitgehangen en heel veel Vlamingen hebben deelgenomen aan activiteiten. Dat zo'n incident dan net voorvalt, bewijst ook dat zo'n dag nodig blijft. Hier in België is er al veel vooruitgang geboekt en heeft onze gemeenschap heel wat rechten. En toch voelen die mensen zich nog niet echt aanvaard, wat hun welzijn niet ten goede komt. Daarom blijft sensibilisering noodzakelijk, ook bij jongeren."

Meest gelezen