Jambon in talkshow: "Tuinfeesten mogen vanaf 9/6 zonder cateraar", Coens: "Is dat manier waarop we mensen informeren?"

Vanaf 9 juni mogen dan toch tuinfeesten tot en met 50 gasten plaatsvinden zonder cateraar. Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gisteren in "De Cooke & Verhulst show" na overleg met premier Alexander De Croo (Open VLD). De Croo bevestigt dat de notificaties van het Overlegcomité van vorige week in die zin zijn verduidelijkt.

Zondag had Jambon bij de regionale omroep ATV gezegd dat tuinfeesten met meer dan 10 gasten alleen mochten als er een cateraar werd ingehuurd. Daarop was verwarring ontstaan over wat nu wel of niet kon, ook al omdat het Ministerieel Besluit nog steeds niet is gepubliceerd.

Bekijk hier een reportage uit "Het journaal" van 17 mei 2021 over de eerdere uitspraken van Jambon (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Vanaf de eerstvolgende datum dat we kunnen versoepelen, laten we tuinfeesten voor 50 mensen toe, cateraar of geen cateraar

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

"Vanaf 9 juni, vanaf de eerstvolgende datum dat we kunnen versoepelen, laten we tuinfeesten voor 50 mensen toe, cateraar of geen cateraar", zei Jambon gisteren. "We gaan geen politie in de tuinen sturen om te zien wat mensen doen. We weten intussen wat mag en niet mag. Eigenlijk is het horecaprotocol ook op tuinfeesten van toepassing: tafelgezelschappen op anderhalve meter uiteen en met maximaal 4 mensen aan tafel."

"De cateraars mochten banketten en recepties geven en dan vond ik het redelijk logisch dat die cateraars dat ook mochten doen in de tuin van iemand anders", verduidelijkt Jambon zijn uitspraak van zondag aan VRT NWS. "Maar we hebben gemerkt dat dat tot heel veel onbegrip bij de bevolking geleid heeft. Daarom heb ik overlegd met de collega's van het Overlegcomité en nu zijn we tot deze nieuwe regeling gekomen. Het is belangrijk dat de maatregelen die we nemen, ook een groot draagvlak hebben."

Bekijk hieronder een fragment uit "De Cooke & Verhulst show", op Play 4 en lees hieronder voort:

CD&V-voorzitter Joachim Coens toont zich via Twitter misnoegd dat Jambon het nieuws langs deze weg heeft bekendgemaakt. "Is dat de manier waarop we mensen informeren?", vraagt hij zich af. Zijnde: in een talkshow, net tijdens een druk bekeken halve finale van het Songfestival.

Lees voort onder de tweet:

In "De ochtend" (Radio 1) geeft Coens meer uitleg over zijn tweet. Hij pleit vooral voor "eenduidige communicatie" én laat vallen dat de tuinfeesten voor hem nog altijd niet 100 procent uitgeklaard zijn. "Het hoort te gaan volgens de regels van de horeca, maar die moeten sluiten om 22 uur. Is het dan om 22 uur dicht in je tuin", geeft hij als voorbeeld. 

Horeca sluit om 22 uur. Is het nu om 22 uur dicht in je tuin?
CD&V-voorzitter Joachim Coens blijft met vragen achter

Ministerieel Besluit op komst

Premier Alexander De Croo (Open VLD) liet gisteravond weten dat de notificaties van het Overlegcomité van vorige week samen met de verschillende ministers-presidenten zijn verduidelijkt, zodat tuinfeesten tot 50 personen ook zonder cateraar mogelijk worden, en dit vanaf 9 juni.

Die notificaties moeten nog in een Ministerieel Besluit worden gegoten. Dat wordt naar de Raad van State doorgestuurd en kan pas worden gepubliceerd na goedkeuring van die Raad van State. "Dat gebeurt zo vlug mogelijk", laat het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) weten.

Meest gelezen