AFP or licensors

1 miljoen werknemers gezocht in het VK: "Honderdduizenden Europese werknemers zijn vertrokken door brexit en covid"

Het Verenigd Koninkrijk is op zoek naar maar liefst één miljoen werknemers. "Honderdduizenden Europese werknemers zijn vertrokken, door de brexit en corona", vertelt onze correspondente Lia van Bekhoven. De vrees bestaat dat de economie zal afremmen, als het tekort niet weggewerkt wordt. 

Sinds gisteren zijn de restaurants en de pubs in het Verenigd Koninkrijk weer helemaal open, kan je opnieuw naar de fitness, het theater en de bioscoop. De ambitie van premier Boris Johnson is om tegen 21 juni alle coronamaatregelen op te heffen. En dat betekent dat de economie stilaan weer aangezwengeld wordt. 

Maar er is een keerzijde: het enorme tekort op de arbeidsmarkt. Volgens schattingen worden er maar liefst 1 miljoen werknemers gezocht, zegt onze correspondente Lia van Bekhoven.

Beluister hier het gesprek in "De ochtend":

AFP or licensors

"Honderdduizenden Europese werknemers zijn vertrokken, vanwege brexit en covid. Daarnaast hebben mensen de lockdowns van vorig jaar gebruikt om voor zichzelf te beginnen", vertelt van Bekhoven.

Honderdduizenden Europese werknemers zijn vertrokken, vanwege brexit en covid

Lia van Bekhoven

De grote vraag is nu: zal het Verenigd Koninkrijk dat miljoen werknemers vinden? "Waarschijnlijk wel", denkt van Bekhoven. "De vraag is vooral of de Britten het werk willen doen van al die (Oost)-Europese werknemers. Het gaat dan om asperges steken, aardbeien plukken, de horeca, de gezondheidszorg, het onderwijs. Voorlopig lijkt het alsof de Britten die banen overslaan, dat ze erg kieskeurig zijn. Ze zullen dus veel meer moeten doen om Europeanen opnieuw aan te trekken."

Maar daar knelt het schoentje. "Ze doen nu het tegengestelde van wat ze moeten doen. De afgelopen dagen zijn er minstens 12 Europese burgers opgesloten in migratiekampen bij de vliegvelden, om ze vervolgens het land uit te sturen omdat hun papieren niet helemaal juist waren. De regels voor werkvisa zijn ingewikkeld. Maar dit is het laatste wat je wil."

Het belang om het tekort aan werkkrachten weg te werken, is groot. "De meeste economen vrezen dat de economie gaat afremmen door dit tekort."

De meeste economen vrezen dat de economie gaat afremmen door dit tekort

Lia van Bekhoven

Meest gelezen