Laurens De Middeleer en zijn schapen - Radio 2

Jonge schapenboer uit Haaltert kiest voor korte keten: "We maken zelf schapenkaas, -ijs en -yoghurt"

Landbouwer Laurens De Middeleer van schapenmelkerij Bosschelle in Denderhoutem (Haaltert) kiest heel bewust voor de korte keten: hij kweekt schapen, maakt zelf zuivelproducten en staat ook in voor de verkoop. Het product gaat dus zo goed als rechtstreeks van bij de landbouwer naar de consument. "Mensen willen weten waar hun eten vandaan komt." Radio 2 Oost-Vlaanderen bracht Laurens een bezoek tijdens de Week van de Korte Keten.

Jongensdroom

"De liefde voor schapen is me met de paplepel ingegeven via mijn vader. Het was dan ook mijn droom om landbouwschool te volgen", zegt schapenboer Laurens De Middeleer. De ouders van Laurens hadden al 30 vleesschapen, maar zodra Laurens 18 jaar werd, heeft hij zelf een 20-tal melkschapen aangekocht. Zo ontstond Schapenmelkerij Bosschelle. Ondertussen heeft de jonge landbouwer een eigen lijn met zuivelproducten, met onder meer harde kaas, yoghurt, platte kaas en ijs.

Laurens en zijn familie bereiden de producten zelf, en ze verkopen ze voor 80 procent ook zelf. "Het was een groot voordeel dat mijn ouders al een winkel voor veevoeder en meststoffen hadden. Mijn koeltoog heeft daar makkelijk een plaats gekregen. Daarnaast verkopen we via 4 markten. Maar we bieden onze producten ook via onlineplatformen, zoals Boeren&Buren, aan. Voor de rest leveren we ook aan enkele restaurants en cateraars." 

Lees voort onder de foto's.

Nadine en Wim De Middeleer voor hun hoevewinkel - Radio 2
Lammetjes in de stal - Radio 2

Voldoening

Om de korte keten waar te maken, moeten Laurens en zijn ouders, Wim en Nadine, elke dag hard werken. "We beginnen 's morgens vroeg om half 7 en stoppen met werken tussen half 9 en half 10 's avonds", geeft Wim mee. "Maar het geeft voldoening wanneer de mensen zeggen dat het lekker is. Het is met liefde gemaakt en onze klanten proeven dat wel", zegt Nadine. "Er zijn veel mensen die van ver komen, uit West-Vlaanderen of Overijse. Dat zijn mensen die echt naar dit product op zoek zijn en rechtstreeks bij de boer willen kopen." 

Je weet wat er op je bord komt en dat er ambacht, liefde en veel tijd is in gestoken

Stefanie Rassaerts, eigenares koffie- en eetbar Esmola

Een van de vaste klanten is Stefanie Rassaerts, uitbaatster van koffie- en eetbar Esmola in Halle. "Ik heb Laurens en zijn producten ontdekt op een boerenmarkt in Dilbeek en was meteen onder de indruk van zijn verse kazen en haloumi", legt Stefanie uit. "Het is een aantal kilometer rijden, en de producten zijn misschien iets duurder dan in de gemiddelde groothandel, maar de verhouding prijs-kwaliteit is correct. Voor een eerlijk product betaal je een eerlijke prijs."

Lunch klaargemaakt door Stefanie Rassaerts van Esmola - Radio 2
2 nieuwsgierige schapen
kasto80

Meest gelezen