Radio 2

Kortrijk laat rommelmarkt doorgaan achter de vitrine: "Plaats je spullen achter het raam, kopers kunnen bieden via briefje in brievenbus"

Kortrijk richt na een coronapauze in 2020 weer een rommelmarkt in tijdens de jaarlijkse Sinksenfeesten, van 22 tot 25 mei. Geen traditionele rommelmarkt in de centrumstraten,  maar een Vitrine Rommelmarkt over het hele Kortrijkse grondgebied. Zo kan je die oude Chinese vaas of de kinderfiets met wieltjes toch kwijt op een coronaveilige manier. 

De rommelmarkt is traditioneel een sterkhouder van de jaarlijkse stadsfeesten. Honderden kraampjes en stalletjes kronkelen dan als een slang door de binnenstad en lokken elk jaar duizenden mensen naar Kortrijk. “Een slecht idee om zoiets in volle coronacrisis te organiseren en daarom zorgden we met de Vitrine Rommelmarkt voor een alternatief. Deelnemers zetten spullen die ze kwijt willen achter een raam, op het balkon of op de brievenbus. De voorbijgangers die het willen kopen, deponeren een briefje met hun coördinaten en de prijs in de brievenbus”, zegt Gaëlle Vanhaverbeke, eventcoördinator van de stad Kortrijk. “Na de Sinksenfeesten beslist de eigenaar dan wie zijn spullen mag kopen.” 

Logo in stadsmagazine

De voorbije weken hebben tientallen verkopers zich aangemeld, verspreid over het hele Kortrijkse grondgebied. In het stadsmagazine zit een logo dat je aan het raam naast de rommel kan hangen. “Als je via de website van de Sinksenfeesten laat weten dat je iets te koop hebt, plaatsen wij het adres en de koopwaar op de website en kunnen mensen komen kijken tijdens de Vitrine Rommelmarkt”, zegt Vanhaverbeke. 

Kandidaat-verkopers nog steeds welkom

Hoe groter het aanbod, hoe plezieriger de Vitrine Rommelmarkt. Kandidaat-verkopers zijn dus nog steeds welkom. Zoals de apothekeres in de Leiestraat die haar Chinese vazen kwijt wil en een grote spiegel, de vrouw in de Meersstraat die 2 Tibetaanse, handgeknoopte tapijten in de vitrine heeft gelegd of een huisdokter in de Kasteelstraat die onder meer bierpotten, een wandtapijt, hamsterkooi en terracotta Congolese beeldjes wil verkopen.  

Meest gelezen