LIVEBLOG - Jambon: "Tuinfeesten mogen tot 50 man, zonder cateraar", ook met 1 prik allicht coronacertificaat

Vanaf 9 juni mogen tuinfeesten tot 50 gasten dan toch zonder cateraar plaatsvinden. Dat zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in een talkshow op Play 4. Intussen blijkt dat je ook na 1 coronaprik wellicht een Europees coronacertificaat zal kunnen krijgen. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Jan Jambon (N-VA): "Tuinfeesten kunnen vanaf 9 juni, met of zonder cateraar"

Vanaf 9 juni mogen dan toch tuinfeesten tot en met 50 gasten plaatsvinden zonder cateraar. Dat zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vanavond in "De Cooke & Verhulst show" na overleg met premier Alexander De Croo (Open VLD). Eerder had Jambon gezegd dat zulke feesten enkel mochten mits een cateraar werd ingehuurd indien er meer dan 10 gasten aanwezig waren.

Lees meer in het artikel:

Rob Heirbaut: "Ook na één prik krijg je wellicht een Europees coronacertificaat"

Vanavond onderhandelen vertegenwoordigers van het Europees Parlement, van de Europese lidstaten en van de Europese Commissie in Brussel over de invoering van een Europees coronacertificaat. "Het is de bedoeling dat dit certificaat op 21 juni in werking treedt", meldt Europajournalist Rob Heirbaut.

Zo'n coronacertificaat zal je in principe kunnen krijgen als je gevaccineerd bent, als je een negatief testresultaat kan overleggen of als je immuun bent nadat je de ziekte hebt doorgemaakt. 

Het ziet ernaar uit dat één prik zal volstaan

Europajournalist Rob Heirbaut

"Het ziet ernaar uit dat één prik zal volstaan om een coronacertificaat te krijgen", aldus Heirbaut. Daarbij moet worden vermeld dat je zo'n certificaat pas 2 à 3 weken na je prik zal krijgen, als het vaccin effectief werkt.

Er moet ook nog worden onderhandeld over het feit of PCR-test al dan niet gratis moeten worden gemaakt en of je na je reis al dan niet in quarantaine moet.

Bekijk hieronder de uitleg door Rob Heirbaut in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bijna helft gevangenispersoneel gevaccineerd

Bijna de helft van het personeel in de gevangenissen is gevaccineerd. Het gaat om 3.365 personeelsleden. Dat melden minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) in een persbericht.

Tot nu toe hebben ook 1.306 gedetineerden hun eerste of tweede dosis van een coronavaccin ontvangen. Zij maken deel uit van een groep van 2.000 gedetineerden die met voorrang gevaccineerd worden omdat zij ouder zijn dan 65 jaar, risicopatiënt zijn of geïnterneerd zijn. Er wordt verwacht dat alle doelgroepen tegen half juni beide dosissen van het vaccin zullen ontvangen.

Sinds begin mei wordt er in de gevangenissen gevaccineerd. Sinds het begin van de pandemie werden 1.160 personeelsleden en 1.075 gedetineerden positief getest op COVID-19.

Coronaverpleegkundige van Boris Johnson stapt op wegens gebrek aan respect en loon

Jenny McGee, een van de verpleegkundigen die de Britse premier Boris Johnson verzorgden in het St Thomas-ziekenhuis in Londen toen hij vorig jaar leed aan COVID-19, heeft ontslag genomen bij de National Health Service (NHS) wegens gebrek aan erkenning door de regering. 

"We krijgen niet het respect en het loon dat we verdienen", zegt McGee in vrijgegeven fragmenten van een documentaire. "Daarom heb ik mijn ontslag ingediend."

We krijgen niet het respect en het loon dat we verdienen

Verschillende Britse media citeren uit fragmenten van een documentaire over de coronapandemie, die op 24 mei op de televisiezender Channel 4 te zien zal zijn. 

Volgens McGee hadden veel verpleegkundigen de indruk dat de regering tijdens de coronapandemie zeer ineffectief en besluiteloos gehandeld heeft. Ze verwijst ook naar de geplande loonsverhoging van één procent.

 De vakbonden en de oppositie zijn verontwaardigd dat het verpleegkundig personeel slechts één procent loonopslag krijgt, maar de Britse regering benadrukt dat verpleegkundigen, in tegenstelling tot andere werknemers in de publieke sector, wel een loonsverhoging zullen krijgen. Dat zou een bewijs zijn haar waardering zijn.

Resultaten testevenementen KVS positief: "Vragen vanaf 9 juni volle zalen"

De resultaten van de testevenementen van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) zijn binnen en die blijken positief: de luchtkwaliteit in een halfvolle zaal blijft onaangetast en dus konden alle toeschouwers veilig de voorstelling bijwonen. Volgens de berekeningen van de KVS en zijn partners zou de luchtkwaliteit in een volle zaal zelfs onaangetast blijven. 

De voorstelling "Jonathan" werd tussen 28 april tot 8 mei zes keer opgevoerd met een steeds groter aantal toeschouwers. Op basis van de resultaten wil de KVS de stelling weerleggen dat het publiek in een theater beperkt moet worden om het risico op besmetting in te dijken. 

De luchtkwaliteit in de zaal werd gemeten via het gehalte CO2, fijn stof en relatieve luchtvochtigheid. Het testevenement toonde aan dat er een verwaarloosbaar risico is als er goed geventileerd wordt. 

Morgen stelt de KVS zijn testresultaten voorstellen in de cultuurcommissie van het Vlaams Parlement.

KVS vraagt een revaluatie van de vooropgestelde heropening

Merlijn Erbuer (KVS)

"KVS blikt tevreden terug op de testweek", zegt artistiek directeur Michael De Kock. "Niet alleen was het bijzonder ontroerend om opnieuw in een theater te kunnen zijn - de reacties van het publiek waren overweldigend - ook de resultaten die KVS vandaag kan voorleggen zijn hoopgevend en sterken ons in de overtuiging dat cultuur veilig georganiseerd kan worden."

Voor elke voorstelling werden alle toeschouwers getest. Zeven dagen na deelname kregen ze de mogelijkheid zich opnieuw gratis te laten testen, met een PCR-test in een van de officiële testcentra. Er werd geen enkele besmetting vastgesteld en dus komt zakelijk directeur Merlijn Erbuer met een duidelijk voorstel. "KVS vraagt een revaluatie van de vooropgestelde heropening, zodat meteen vanaf 9 juni volle zalen worden toegelaten voor podiumkunsten met een passief, zittend publiek."

Minder dan 5 procent werknemers krijgt vergoeding voor telewerk

Nog geen 5 procent van de Belgische werknemers ontvangt een maandelijkse forfaitaire kantoorvergoeding voor telewerk. Dat blijkt uit cijfers van HR-bedrijf Partena. Dat analyseerde de gegevens van 260.000 werknemers. 

Volgens Partena heeft in de periode tussen 1 januari 2020 en 30 april 2021 4,2 procent van de Belgische werknemers al eens een telewerkvergoeding ontvangen. Die kwam gemiddeld uit op 74 euro netto.

De coronapandemie en het bijhorende thuiswerken dreven het aantal werknemers dat een telewerkvergoeding kreeg fors op. Volgens Partena is dat een vermenigvuldiging met 21. Maar het aandeel in de totale groep werknemers blijft wel laag. Zo ging het in april om 3,7 procent van de werknemers. 

Federale regering verlengt steunmaatregelen tot eind september

De top van de federale regering heeft beslist om een aantal steunmaatregelen die liepen tot 30 juni, te verlengen tot 30 september. Het is normaal gezien de laatste keer dat maatregelen op deze manier worden verlengd. Nadien wordt overgestapt op meer uitzonderlijke maatregelen en de zogenoemde relance.

De voornaamste verlengingen slaan op de werkloosheid wegens overmacht voor alle sectoren,  het dubbel crisis-overbruggingsrecht voor de nog gesloten sectoren en het nieuwe overbruggingsrecht dat vanaf 1 januari actief is. 

Een volledig overzicht van de verlengde maatregelen vind je hier.

Horeca

Naast deze verlengingen zijn er ook de heropeningsmaatregelen die de regering op 21 april heeft afgeklopt. Daarin zit onder andere het pakket voor de horeca. 

Zelfstandigen uit de horeca en veel andere sectoren hebben overigens in juni nog recht op het dubbele overbruggingsrecht, ook mogen de horeca vanaf 9 juni weer open gaan. Bij minister van Middenstand en Zelfstandigen David Clarinval (MR) is te horen dat men op deze manier “niemand uit de boot wil laten vallen”, met name de zelfstandigen die praktisch nog niet kunnen openen.

Afgelopen zaterdag nog had Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) nog op Radio 1 gezegd dat de financiële steun aan de horeca moet stoppen zodra ze weer open mogen.

Kwart minder coronabesmettingen afgelopen week in Nederland

In Nederland is het aantal nieuwe coronagevallen afgelopen zeven dagen met ongeveer een kwart afgenomen in vergelijking met een week eerder. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ( RIVM)  meldt 35.142 nieuwe besmettingen tussen vorige week dinsdagochtend en vanmorgen. 

Ook het reproductiegetal is flink gedaald, naar 0,89. Het zogenoemde r-getal stond op 21 januari voor het laatst zo laag: 0,89 betekent dat 100 mensen gemiddeld 89 anderen besmetten en de epidemie dus langzaam uitdooft.

Ook in de ziekenhuizen gaat het de goede kant op. Het aantal nieuwe opnames daalde met 21 procent ten opzichte van een week eerder. Toen werden 1.458 nieuwe coronapatiënten opgenomen, tegenover 1.152 deze week. Er werden 239 mensen opgenomen op de intensive care, een afname van 24 procent ten opzichte van een week eerder. 

Beschermen onze vaccins tegen de Indiase variant?

"Momenteel zijn er op ons grondgebied 77 mensen geregistreerd met de Indiase variant. Wellicht zijn dat er meer, maar bij die 77 is het officieel vastgesteld", zegt viroloog Steven Van Gucht. "Volgens sommige data zou deze variant meer besmettelijk zijn dan het klassieke coronavirus. Hoeveel besmettelijker, dat is nog niet duidelijk."

Tot dusver heeft Van Gucht geen indicatie dat de huidige vaccins geen bescherming zouden bieden tegen ernstige ziekte veroorzaakt door deze Indiase variant. 

"Er zijn een aantal heel beperkte studies in het laboratorium waar men gevonden heeft dat antistoffen - die opgewekt werden na vaccinatie, of na een natuurlijke besmetting met het "gewone" coronavirus - dat niet al die antistoffen die Indiase variant herkennen.  En volgens sommige studies kan dat verminderen met 50 procent. Op zich is dat niet zo bijzonder, we zien dat ook bij andere varianten zoals de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant en in beperkte mate ook de Britse variant. "

Volgens Van Gucht hoeft dat niet noodzakelijk een probleem te zijn. "Heel wat andere antistoffen kunnen het virus wel nog altijd herkennen. En bovendien mogen we niet vergeten dat immuniteit die wordt opgewekt na vaccinatie veel breder is dan antistoffen alleen.  Er zijn ook T-cellen, en virussen hebben het veel moeilijker om te ontsnappen aan deze T-cel-immuniteit dan te ontsnappen aan antistoffen", besluit Van Gucht. 

18% gezinnen in Vlaanderen zag door corona inkomen achteruitgaan

We voelen de coronapandemie in onze portefeuille. Dat klinkt niet nieuw, maar een grote bevraging van Statistiek Vlaanderen bij 10.000 Vlamingen schotelt ons de harde cijfers voor.

Zo zag 18% van de Vlamingen het gezinsinkomen afgelopen jaar achteruitgaan. (Bij 72% blijft dat inkomen ongewijzigd, 5% verdient meer dan voor de coronacrisis.) Vooral mensen uit de grootstad en alleenstaande ouders merken dat er minder geld binnenkomt. Bij koppels zonder kinderen is de financiële impact het kleinst. 33% van de ondervraagde personen gaf aan dat tijdelijke werkloosheid de oorzaak is van dat verminderde gezinsinkomen, 26% zei dat ze inkomsten hebben verloren als zelfstandige.

10% geeft ook aan dat ze problemen hebben om rekeningen te betalen. Het gaat dan bijvoorbeeld over huishuur, energierekeningen, school- of gezondheidsfacturen. Het aandeel ligt opnieuw het hoogst bij eenoudergezinnen. Daar geeft 19% aan dat ze per maand minstens één rekening laten liggen.

Bijna drie kwart van de bevraagde Vlamingen (73%) zag zijn of haar werksituatie het afgelopen jaar niet veranderen. Toch was 11% tijdelijk werkloos, 4% van de bevraagden is dat nog steeds. Vooral mensen die lager opgeleid zijn, zagen hun werksituatie het afgelopen jaar veranderen.

Het hele rapport van Statistiek Vlaanderen lees je hier.

Meest gelezen