Jarige koningin Máxima over de omstreden Griekse reis en hun speedboot: "Hoge bomen vangen veel wind"

"Het doet pijn aan mijn hart. Een inschattingsfout", reageert de Nederlandse koningin Máxima voor het allereerst op de Griekse reis van haar gezin in oktober. Ze uitte de spijt in het tv-interview gisterenavond voor haar 50e verjaardag. In dat gesprek stond Máxima ook stil bij de ontmoeting met haar man - die eerder argwanend verliep - maar ook bij de dood van haar zus Inés en de dochters die stilaan het nest uitvliegen.

TV-maker en presentator Matthijs van Nieuwkerk (bekend van de "De wereld draait door" bij ons) bezocht de koningin thuis, in paleis Huis ten Bosch, voor een ongedwongen babbel. Van Nieuwkerk raakte een paar moeilijke onderwerpen aan, Máxima gaf telkens rustig antwoord.

We hebben gefocust op wat kon, en niet op wat niet kon

Máxima over de herfstreis naar hun Griekse villa

Over die beruchte Griekse vakantie bijvoorbeeld, toen de regering nochtans had opgeroepen aan het Nederlandse volk om zoveel mogelijk thuis te blijven. Er ontstond commotie. Daar stond het koninklijke gezin dan als rolmodel. De Oranjes keerden terug naar huis, enkele dagen later volgde een video van 2 minuten met excuses. Koning Willem-Alexander nam het woord, Máxima zat naast hem en repte geen woord. Deze keer wel.

"We hebben gefocust op wat kon, en niet op wat niet kon”, legt ze hun logica van dat moment uit. "Het kon nog steeds: Griekenland was een geel land, we gingen naar ons eigen huis, we deden niks anders en zouden vanaf daar werken. (...) We zijn door een inschattingsfout gegaan. Het was alleen niet solidair."

Niet solidair, zo dachten de Nederlanders er ook over. De populariteit van Willem-Alexander maar ook die van Máxima kreeg in peilingen een flinke knauw. En het raakt haar duidelijk. "Ik werk héél hard om dingen te bereiken en dan een vakantie, die niet zoveel voor ons betekende, die toch zoveel doet... dat doet me pijn. Juist nog meer een reden om ons te focussen op ons werk", besluit Máxima.

BEKIJK hier Máxima over de slecht getimede Griekse reis:

Videospeler inladen...
Ik gun mijn man de boot
Máxima focust liever op het werk van Willem-Alexander

Andere kritiek die is er op de nieuwe boot van Willem-Alexander, een speedbootexemplaar van 2 miljoen euro. "Hoge bomen vangen veel wind", zegt Máxima daarover. "Het was iets dat mijn man heel graag wilde hebben. Ik gun hem dat wel, maar dat mag niet afdoen aan alle werk dat hij voor Nederland doet." Dat de hele familie met een vergrootglas zal blijven gevolgd worden, beseft de koningin. "Dat mensen iets zeggen van onze positie, dat zal altijd zo zijn. We moeten ons focussen op ons werk."

Hij houdt me scherp, en houdt me vast

Máxima over haar man, koning Willem-Alexander

Over haar echtgenoot spreekt Máxima nog steeds met een twinkeling in haar ogen. Nochtans verliep hun eerste ontmoeting niet van een leien dakje. Willem-Alexander keek haar wantrouwend aan, die eerste keer in 1999. Máxima was op een Spaans feest voor vrienden foto's aan het nemen. Ook foto's van Willem-Alexander. Dik tegen zijn zin, want hij dacht dat ze misschien van de sensatiepers was. 

"Ik had helemaal geen begrip daarvoor, voor zijn publieke leven. Wie denkt hij dat hij is? Als ik foto's wil maken, maak ik gewoon foto's", herinnert de koningin zich lachend. Meer dan 20 jaar later spreekt ze over hem als haar "anker". Máxima: "Hij houdt me scherp om mijn werk te doen, maar houdt me tegelijkertijd vast. Die combinatie vind ik fantastisch." 

BEKIJK hier het fragment over Máxima's "anker":

Videospeler inladen...

Inés had zoveel talent, maar ze zag zichzelf niet

Máxima denkt terug aan haar zus

Kwetsbaar stelt de koningin zich op als het over haar jongere zus Inés (33) gaat. Zij stapte drie jaar geleden uit het leven. "We wisten dat ze niet oké was de laatste 8-9 jaar voor haar dood, en toch hing er een beetje een taboe over. We wisten niet wat precies de diagnose was en hoe wij beter geholpen konden worden om haar beter te helpen." 

"Als ik aan haar denk nu - het heeft een paar jaar gekost - dan denk ik aan haar met een grote glimlach", vervolgt Máxima. "Het geeft vrede dat ze in vrede is. Ze vond het de enige way out. Ze had zoveel talent, maar ze zag zichzelf niet."

Máxima hoopt dat ze met het bespreekbaar maken van Inés' depressie en persoonlijkheidsstoornis anderen kan helpen. "Wat ik heb geleerd omdat ik zelf deze ervaring heb gehad, moet ik gebruiken zodat anderen het niet meemaken." Daarin ligt volgens Máxima ook de kracht of "macht" van een koningshuis: thema's op de kaart zetten. "Waar wij komen, komen mensen bijeen en lossen dingen op, ze praten soms voor de eerste keer met elkaar."

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op het nummer 1813 of op de website zelfmoord1813.be. Elk gesprek is anoniem en gratis.

Ik zie haar niet als koningin. Ik zie haar nog steeds als mijn baby

Máxima over kroonprinses Amalia

Oudste dochter Amalia wordt 18 in december. Ze zal ooit Willem-Alexander opvolgen. Máxima heeft er alle vertrouwen in dat ze die taak zal aankunnen en haar eigen manier zal vinden om haar rol in te vullen. Maar ze moet eerst de nodige ruimte krijgen.

"Het leven van onze kinderen staat in de spotlights, dus dat brengt zijn uitdagingen, maar ook enorm veel leuke dingen. (....) Je krijgt de kans iets te betekenen, iets te veranderen. Amalia zal haar passies kunnen ontwikkelen, maar ze is er nog niet. Ze is zich als meisje aan het ontwikkelen. Hoe kunnen we haar de vrijheid geven om fouten te maken, en ruimte geven om sterke dame te worden?"

Maar de troon is niet voor meteen. "Ik zie haar niet als de toekomstige koningin. Ik zie haar nog steeds als mijn kleine baby", spreekt de moeder in Máxima.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13u":

Videospeler inladen...

Meest gelezen