Radio 2

Deel van mergelgroeve in Riemst preventief opgevuld: "We willen geen risico nemen"

In Riemst is een deel van een oude mergelgroeve preventief opgevuld. Na inspectie bleek dat de groeve niet meer stabiel was. Om de omgeving te beschermen, heeft het gemeentebestuur de mergelgroeve laten volspuiten met schuimbeton.

Na een bodemonderzoek in Riemst bleek dat een stuk van de mergelgroeve in de Lindestraat niet stabiel genoeg was.  Het gemeentebestuur besliste daarom geen risico's te nemen en een deel van de groeve te laten opvullen. "Dat deel was instabiel geworden", vertelt coördinator Groeven en Veiligheid Mike Lahaye. "Om de omliggende woningen en het openbaar domein te beschermen, hebben we dus vier gaten laten graven die vervolgens met schuimbeton opgevuld worden."

Ondergronds gangensysteem

In het Zuiden van Limburg werd de afgelopen eeuwen veel kalk en krijt gewonnen. Doordat er steeds meer gesteente uit de grond werd gehaald, ontstond er in de loop der jaren een uitgebreid gangenstelsel van mergelgrotten. 

Radio 2

Meest gelezen