Reisorganisator Neckermann is (alweer) gered: CIM Capital neemt 41 winkels en 110 werknemers over

De Belgische investeringsmaatschappij CIM Capital is de nieuwe eigenaar van reisorganisator Neckermann. De nieuwe eigenaar neemt 41 Neckermann-winkels over en gaat met 110 personeelsleden opnieuw reizen verkopen vanaf 7 juni. Wie nog een reisvoucher had, kan die blijven gebruiken.

Nu de reissector weer stilaan op gang kan komen, is er een overnemer gevonden voor de noodlijdende reisorganisator Neckermann. De handelsrechtbank van Nijvel heeft vandaag beslist dat Belgische investeringsmaatschappij CIM Capital de nieuwe eigenaar wordt van Neckermann.

CIM Capital was samen met een andere kandidaat, investeringsmaatschappij Futura, geïnteresseerd om met Neckermann een doorstart te maken. De handelsrechtbank heeft nu geoordeeld dat CIM een beter dossier had.

CIM Capital neemt een tiental personeelsleden minder over dan Futura van plan was, maar het zakelijk dossier krijgt wel de steun van de handelsrechtbank. Gert De Caluwé, ex-CEO van Thomas Cook België en de Sunweb Group, wordt CEO van het nieuwe Neckermann.

Hoe zat het ook alweer?

Neckermann is een toeristisch merk dat al sinds 1979 bestaat, en is een van de grootste reisorganisaties van België. Maar het faillissement van het grote, Britse moederbedrijf Thomas Cook, twee jaar geleden, luidde voor Neckermann turbulente tijden in. Toen werkten er nog 500 mensen bij Neckermann.

In oktober 2019 nam de Spaanse reisorganisatie Wamos Group 62 van de 91 reiswinkels over, goed voor 185 jobs. Maar door de coronacrisis konden de Spanjaarden hun financiële verplichtingen niet nakomen.  Het management van Neckermann ging op zoek naar een nieuwe investeerder en heeft die nu dus gevonden.

"Beste keuze"

CIM Capital neemt 41 reiswinkels en 110 van de 128 werknemers over. De werknemers die niet worden overgenomen werkten in de 5 winkels die niet opnieuw geopend worden of zaten in het kader. De winkels die niet worden overgenomen, bevinden zich in Oudenaarde, Dendermonde, Ninove, Eeklo, Kraainem, Hornu en Gilly.  

De liberale vakbond ACLVB reageert positief op de nieuwe overnemer. Volgens vakbondsvrouw Els De Coster is het de beste keuze voor de toekomst van Neckermann. 

Ze maakten een analyse van de huidige situatie en dachten al aan verbeteringen en nieuwe projecten.

Els De Coster (ACLVB)

Ze merkte dat CIM Capital zich tijdens de overnamegesprekken al heel proactief opstelde: "Ze maakten een analyse van de huidige situatie en dachten al aan verbeteringen en nieuwe projecten."  

"Ze zijn ook heel snel in dialoog gegaan met het personeel, in werkgroepen om te kijken om te kijken hoe ze bij een overname de zaken zouden aanpakken." Volgens De Coster reageert het personeel opgelucht en heel positief. Ook de meeste collega's die toch hun job verliezen zouden blij zijn dat er nu eindelijk duidelijkheid is. 

Hoe zit het met mijn vouchers?

De nieuwe eigenaar wil tegen 7 juni de winkels weer openen. Vanaf volgende week zal er al al een team starten om klanten te helpen via e-mail, telefoon en de website.

In een mededeling bevestigt het nieuwe management dat klanten alle vouchers en vakantiebonnen ook in de toekomst kunnen gebruiken. Die zullen gelden voor het gekende aanbod van vliegvakanties aan de Middellandse Zee, autovakanties met hotels of vakantiewoningen en citytrips. 

De organisatie kondigt geen veranderingen aan in haar partnerschap met bedrijven als Corendon, Sunweb, Pegase, Misterfly, Interhome en campings.com.

Meest gelezen