Videospeler inladen...

BEKIJK - Elektrische overzetboot voor havengeul in Oostende per boot aangekomen en te water gelaten

In Oostende is de nieuwe overzetboot "Raveel ontmoet Ensor" aangekomen. Het schip werd in Estland gebouwd en werd op een vrachtschip naar Oostende gebracht. Deze namiddag werd hij dan voorzichtig in het water gelegd. Ten vroegste tegen de zomervakantie zal de boot, die 100 mensen per overzet kan meenemen, pendelen tussen de wester- en oosteroever van de Oostendse haven.

De kans is groot dat u bij een bezoek aan Oostende al eens één van de twee kleine overzetbootjes heeft genomen tussen de wester- en de oosteroever van de havengeul. De Roger Raveel en Het rode vierkant op de zee heten ze, en ze zijn kleurrijk versierd met werken van de schilder. De twee varen op diesel en het Agenschap Maritieme Dienstverlening en Kust heeft nu voor een elektrische collega gezorgd: de Raveel ontmoet Ensor.

Bekijk hier de aankomst en de tewaterlating van de Raveel ontmoet Ensor (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ecologisch en dubbel zoveel passagiers

De nieuwe overzetboot van 23 meter lang vaart volledig elektrisch. Opladen gebeurt aan de wal, via een automatisch laadsysteem en de zonnepanelen op het dak van de boot zorgen ook voor extra stroom voor allerlei systemen aan boord. Per overtocht kunnen 100 mensen mee, en dat is dubbel zo veel als bij de huidige overzetbootjes.

Foto Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust Vlaamse Overheid

Spotters verwelkomen nieuwe elektrische overzetboot

Voor scheepsspotters is de aankomst van een nieuw schip altijd een buitenkansje. Eddy Decorte uit Oostende is een amateurfotograaf die zich specialiseert in de scheepvaart. Hij stond de nieuwe overzetboot op te wachten op het westerstaketsel van de haven van Oostende. "Ik ben blij dat ik als één van de eersten de nieuwe overzetboot kon fotograferen. Het is hier een ideale plaats om foto's te nemen. Zeker nu het zonlicht goed zit. Er zijn al foto's genomen van de nieuwe overzetboot in Estland, waar het schip gebouwd werd. Maar ik ben één van de eersten die het hier in Oostende kan fotograferen."

Radio 2

Wanneer kan ik meevaren?

Een stille overtocht op de Raveel ontmoet Ensor is nog niet voor de eerste weken. De boot moet nog bestickerd worden met kunstwerken van Raveel, geheel volgens de traditie. Bovendien moet ook het personeel dat ermee gaat varen, nog een opleiding krijgen. Ten vroegste in de zomervakantie zal de nieuwe elektrische overzetboot aan zijn opdracht beginnen.

Meest gelezen