Tumorcellen (blauw) en therapeutische antilichamen (geel) in een transparant gemaakte tumor.
Plückthun laboratorium

Nieuwe technologie brengt tumoren ertoe zichzelf te elimineren en kan mogelijk coronabehandelingen verbeteren

Zwitserse onderzoekers hebben een nieuwe technologie ontwikkeld die het lichaam in staat stelt 'op bestelling' therapeutische antilichamen te produceren precies op de plaats waar ze nodig zijn. Het is zelfs de tumor zelf die de antilichamen aanmaakt. De ontdekking zou de bijwerkingen van kankerbehandelingen kunnen verminderen en een oplossing kunnen zijn om COVID-behandelingen direct in de longen te krijgen waar ze beter zouden kunnen werken.  

Wetenschappers van de Universität Zürich (UZH) hebben, in samenwerking met een collega van het California Institute of Technology, een adenovirus, een veel voorkomend ademhalingsvirus, gemodificeerd zodat het werkt als een Trojaans paard en genen voor kankertherapieën direct in tumorcellen aflevert. 

Eens ze in de tumorcellen zitten, dienen de afgeleverde genen als een blauwdruk voor therapeutische antilichamen - cytokinen en andere signaalstoffen van het immuunsysteem - die door de kankercellen zelf geproduceerd worden en die de tumor van binnenuit elimineren.  

In tegenstelling met chemo - of radiotherapie veroorzaakt deze benadering geen schade aan normale, gezonde cellen.  

"We brengen de tumor met een list ertoe zichzelf te elimineren door de productie van anti-kanker agentia door zijn eigen cellen" zei postdoctoraal onderzoeker Sheena Smith die de leiding had over de ontwikkeling van de nieuwe technologie. 

"De therapeutische agentia, zoals therapeutische antilichamen of signaalstoffen, blijven voor het grootste deel op de plaats in het lichaam waar ze nodig zijn in plaats van zich te verspreiden doorheen de bloedbaan waar ze gezonde organen en weefsel kunnen beschadigen", zei Andreas Plückthun, de leider van de onderzoeksgroep. 

De onderzoekers van UZH hebben hun technologie SHREAD genoemd: SHielded, REtargetted ADenovirus (afgeschermd, op een nieuw doel gericht adenovirus). 

De technologie bouwt voort op andere technologieën die het team van Plückthun eerder ontwikkeld heeft, onder meer een manier om adenovirussen naar bepaalde delen van het lichaam te sturen om ze te verstoppen voor het immuunsysteem. 

T-cellen, een soort witte bloedcellen, vallen een kankergezwel aan.
luismmolina

Grote hoeveelheden geneesmiddel in de tumor, weinig in andere weefsels

De onderzoekers gebruikten hun SHREAD-systeem om een tumor trastuzumab, een klinisch goedgekeurd antilichaam tegen borstkanker, te laten produceren in de borst van een muis. 

Ze stelden vast dat SHREAD na enkele dagen meer van het antilichaam in de tumor produceerde dan bij een rechtstreeks injectie van het middel.  

Bovendien was de concentratie van het middel in de bloedbaan en in andere weefsels, waar nevenwerkingen zouden kunnen optreden, beduidend lager met SHREAD. De verhouding van het niveau van trastuzumab in de tumor tegenover het niveau in de bloedbaan lag 1.800 keer hoger bij SHREAD dan bij de directe toediening van het middel. 

De onderzoekers gebruikten een zeer geavanceerde, 3D-hogeresolutie-beeldvormingsmethode en weefsels die volledig transparant gemaakt waren, om te tonen dat het therapeutische antilichaam, dat geproduceerd werd in het lichaam, poriën - kleine gaatjes - in de bloedvaten van de tumor maakt en de tumorcellen vernietigt, zodat het dus een bedreiging van binnenuit vormt. 

De volledige illustratie van bovenaan: een deel van de tumor werd volkomen transparant gemaakt en in 3D gescand met een speciale microscoop. De onderdelen die gemerkt werden met fluorescerende kleuren werden weergegeven in een roteerbare voorstelling op een computer. Rood zijn bloedvaten, lichtblauw zijn tumorcellen, geel zijn therapeutische antilichamen.
Plückthun laboratorium

Onderzoek naar toepassing om COVID-19 te bestrijden

Plückthun, Smith en hun collega's benadrukken dat SHREAD niet enkel toegepast kan worden in de strijd tegen borstkanker. 

Aangezien gezonde weefsels niet meer in contact komen met aanzienlijke niveaus van de therapeutische middelen, kan het systeem ook toegepast worden om een breed gamma van zogenoemde 'biologics' af te leveren, krachtige op eiwitten gebaseerde middelen die anders te giftig zouden zijn. 

Leden van het team zijn momenteel bezig met het toepassen van hun technologie in een project dat een therapie voor COVID-19 moet worden. 

Adenovirussen worden al gebruikt als vector - overbrenger - in verschillende coronavaccins, onder meer dat van Johnson & Johnson, Astra Zeneca, het Chinese vaccin van CanSin Biologics en het Russische Sputnik V, maar zonder de vernieuwende SHREAD-technologie.

"Door de SHREAD-behandeling toe te dienen aan patiënten via een geïnhaleerde aerosol, zou onze benadering de gerichte productie kunnen toelaten van antilichaamtherapieën tegen covid in de longcellen, waar ze het meest nodig zijn", zei Sheena Sith. "Dat zou de kosten verminderen, de toegankelijkheid van covid-therapieën vergroten en de aflevering van de vaccins verbeteren."

De studie over de SHREAD-technologie is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences. Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van de Universität Zürich. 

Meest gelezen