Archieffoto Boetprocessie Veurne

Ook dit jaar geen Boetprocessie door de straten van Veurne

Net als vorig jaar zal er ook deze zomer geen Boetprocessie door Veurne trekken. Ondanks de coronaversoepelingen kan de veiligheid niet gegarandeerd worden, vindt de organisatie. Er komt wel een alternatieve wandeltocht.

Normaal beelden 1.000 figuranten in de Veurnse straten jaarlijks de lijdensweg van Christus uit. Maar door de huidige situatie kan de stoet niet doorgaan zoals de organisatie dat wil. Dat vertelt Gilbert Vanlerberghe, prefect van de organiserende Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker aan Radio 2 West-Vlaanderen. "De veiligheid en de gezondheid van de deelnemers zijn onze absolute prioriteit. We hebben ingezien dat we de processie niet kunnen organiseren, want we willen geen enkel risico lopen."

"Wanneer de deelnemers geschminkt worden, zitten ze soms met 100 of 200 mensen in een lokaal", vertelt Vanlerberghe. "Dan kunnen we moeilijk afstand houden." De Sodaliteit, die de authenticiteit van de boetprocessie wil bewaren, ziet het ook niet zitten om gemaskerde boetelingen de processie in te sturen.

Alternatief parcours

In 1648 trokken voor het eerst boetelingen door de straten van Veurne. In boetepij en met een zwaar kruis op de schouder hoopten ze zo gespaard te blijven van pest en oorlog.

Elke laatste zondag van juli volgen zo’n 5.000 mensen de rondgang door de Veurnse binnenstad. Bezoekers zullen dit jaar wel een alternatief parcours kunnen volgen. Langs foto's, attributen en tekst zullen wandelaars zelf de Boetprocessie kunnen lopen.

Meest gelezen