Op digitale bedevaart met Antwerps bisschop Bonny: "Opnames in kleine kerk met maximaal 15 mensen"

Mei is Mariamaand en om dat te vieren gaat de Antwerpse bisschop Johan Bonny naar jaarlijkse gewoonte op bedevaart naar Maria, in Meersel-Dreef. Door de strenge coronamaatregelen rond erediensten werd gekozen voor een digitale bedevaart, die vanaf 14.00 uur te volgen is op het YouTube-kanaal van Bisdom Antwerpen.

Bisschop Johan Bonny vertrok ook dit jaar op bedevaart naar Maria, in Meersel-Dreef. Maar omdat er tot 7 mei strikte coronamaatregelen golden voor erediensten, gebeurden de opnames van de bedevaart op voorhand. Een viering in open lucht vlakbij de Lourdesgrot was uitgesloten door de felle rukwinden en buien. Daarom werd de viering gehouden in de Heilige Drievuldigheidskerk van de pastorale eenheid Sint-Franciscus in Hoogstraten-Rijkevorsel. "Het is een kleine kerk waar we de viering hebben gedaan met twee priesters en met iemand die orgel speelde en iemand die zong. Dan nog drie misdienaars en enkele technici. Alles samen waren we met maximaal 15 personen samen in de kerk", vertelt bisschop Bonny op Radio 2 Antwerpen. 

Voor katholieken is mei Mariamaand. Kapelletjes en bedevaartsoorden worden extra versierd, en er wordt gebeden tot Maria. Het Bisdom Antwerpen heeft een speciale band met Maria. "Vele eeuwen geleden heeft men het bisdom, de stad Antwerpen en de kathedraal toevertrouwd aan Maria als patrones. Het patroonsfeest is op 15 augustus, dat is ook de reden waarom moederdag in Antwerpen op die dag wordt gevierd", legt bisschop Bonny uit. 

Het patroonsfeest is op 15 augustus en dat is ook de reden waarom moederdag in Antwerpen op die dag wordt gevierd

Bisschop Johan Bonny

"Het is merkwaardig om te zien dat zoveel mensen nog altijd de weg vinden naar de Lourdesgrotten, en die ook mooi houden", zegt Bonny. "Ik ken er verschillende waar erg goed zorg voor wordt gedragen. Soms zetten mensen zich daarvoor in die niet zo'n sterke band hebben met de parochie. Dan beschouwen ze het als de grot van hun buurt. Dat is mooi. "

De digitale bedevaart met als thema "Aan Maria toevertrouwd" is dinsdag vanaf 14.00 uur live te volgen via deze website. Wie dat wil, kan de bedevaart ook later herbekijken. 

Meest gelezen