Vlaams Parlementslid Annabel Tavernier (N-VA): "Op spoeddienst in Brussel kon ik enkel in het Frans of Turks terecht"

Van alle meldingen bij het Meldpunt Taalklachten Brusselse ziekenhuizen gaan de meeste over de gebrekkige kennis van het Nederlands op de spoeddiensten en bij de mugs. Bovendien komen ze wel vaker tussen in de Vlaamse Rand. Dat veroorzaakt misverstanden en kan leiden tot levensbedreigende problemen omdat Vlaamse patiënten niet in hun eigen taal kunnen geholpen worden. Een aloud probleem. Terwijl wettelijk gezien alle Brusselse spoeddiensten en interventieploegen tweetalig moeten zijn. Vlaams Parlementslid Annabel Tavernier (N-VA) uit Schaarbeek wil dat bevoegd Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) ingrijpt.

Het Vlaams meldpunt voor taalklachten kreeg de voorbije 5 jaar bijna 40 klachten over het gebrekkig Nederlands in de Brusselse ziekenhuizen, 70 procent van de klachten gaat over de spoeddiensten en de Urgentieteams.  De meeste klachten gaan over het Sint-Lucas-ziekenhuis in Sint-Lambrechts-Woluwe en het Erasmusziekenhuis in Anderlecht. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Annabel Tavernier (N-VA) uit Schaarbeek aan Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). 

Het gaat vooral over de spoeddiensten en de mobiele urgentieteams.  Die zijn in Brussel wettelijk verplicht om tweetalig te zijn. Bovendien rukken ze ook uit in de Vlaamse Rand. "Het gebrek aan kennis van het Nederlands kan voor grote problemen zorgen", zegt Tavernier. "Als mensen in nood zich niet kunnen uitdrukken in hun eigen taal in hun eigen hoofdstad of in de Vlaamse Rand dan kunnen misverstanden ontstaan en die kunnen leiden tot grote problemen."

Mensen uit Zaventem worden wel vaker naar Brusselse ziekenhuizen gebracht waar ze dan niet meteen of enkel in slecht Nederlands kunnen geholpen worden

Annabel Tavernier, Vlaams Parlementslid N-VA

"Dat geldt niet alleen voor inwoners van de Vlaamse Rand. Ook in het Brusselse gewest wonen veel Vlamingen.  Ik woon zelf in Schaarbeek en kwam eens op spoed terecht en kon enkel in het Frans of Turks geholpen worden. Dat is niet alleen respectloos, het is ook gevaarlijk. Het is wettelijk verplicht om tweetalig te zijn op de Brusselse spoeddiensten", aldus Tavernier. Ze vraagt nu dat bevoegd minister Elke Van den Brandt en minister Benjamin Dalle (CD&V) ingrijpen en zorgen voor echte tweetaligheid in de Brusselse ziekenhuizen.

Meest gelezen