Archieffoto ter illustratie

Agressieve buizerd valt voorbijgangers aan in Ekeren: "Best in groep passeren"

In het Antwerpse district Ekeren is het opletten voor een agressieve buizerd die al verschillende voorbijgangers heeft aangevallen. Het is volop broedseizoen dus wellicht wil de roofvogel zijn nest en jongen beschermen. Het district raadt aan om de plek zoveel mogelijk te mijden en zal waarschuwingsbordjes zetten. 

De roofvogel heeft zijn nest gemaakt op het hoogste punt van de brug tussen de Kloosterstraat en de Leugenberg. Het district kreeg al verschillende meldingen van mensen die werden aangevallen door de buizerd. "Dat is niet abnormaal want het is volop broedseizoen", zegt districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) aan Radio 2. "Die vogel probeert zijn jongen en nest te beschermen. We roepen mensen op om die plek momenteel zoveel mogelijk te mijden."

Als je aangevallen wordt, maak dan veel lawaai en beweeg met je armen

Koen Palinckx (N-VA), districtsburgemeester Ekeren

Natuurpunt geeft enkele tips. "De buizerd valt meestal langs achteren aan en richt zich op het hoofd van mensen", zegt Palinckx. "Als je aangevallen wordt, maak dan veel lawaai en beweeg met je armen om je groter te maken. Dat schrikt de vogel af. En als je er moet passeren, probeer dat dan te doen in groep, want dat houdt de buizerd op afstand."

De buizerd verjagen, is geen optie omdat het een beschermde diersoort is. Het district gaat wel waarschuwingsborden zetten. De broedperiode voor de buizerd loopt nog tot en met volgende maand. "We hopen dat het mooie jongen worden, want het blijft een prachtige vogel", besluit Palinckx. 

Meest gelezen