archieffoto

Weinig processierupsen door fris en nat weer van de afgelopen weken

Door het koude en natte weer van de afgelopen weken zijn er opvallend minder eikenprocessierupsen. Expert Luc Crèvecoeur van het Provinciaal Natuurcentrum verwacht dan ook minder hinder. 

"Normaal komen er uit elk eipakket 100 tot 120 rupsen, nu zien we er maar 10 à 20 dus dat stemt me toch wel hoopvol", zegt Luc Crèvecoeur van het Provinciaal Natuurcentrum (PNC). De locaties waar de afgelopen jaren veel hinder was, werden de afgelopen weken al verschillende keren gecontroleerd, maar van grote haarden is voorlopig nergens sprake. Morgen zijn nieuwe controles met hoogtewerkers gepland.

Bekijk hier de reportage van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Normaal kan je op deze tijd van het jaar niet meer in korte broek buitenkomen

De natuur is dit voorjaar trager op gang gekomen, gaat Luc Crèvecoeur verder. "Begin april zijn de rupsen al uitgekomen, maar die hebben de voorbije weken gewacht tot de eikenbomen in blad zouden komen, maar gebeurde pas enkele dagen geleden. Dat heeft er voor gezorgd dat er maar weinig rupsen het overleefd hebben. Want normaal kan je op deze tijd van het jaar niet meer in korte broek buitenkomen, in de gebieden waar veel rupsen zitten, zonder jeuk te krijgen. Daarop is het nu nog zeker 2 weken wachten. 

Eind deze week beslist het Provinciaal Natuurcentrum of en wanneer de preventieve bestrijding van de rupsen van start zal gaan.

Meest gelezen