Pandemie

Het coronavirus heeft onze levens op zijn kop gezet, ook die van jongeren. Toch is het niet de eerste pandemie die de wereld in zijn greep heeft. En het zal wellicht niet de laatste zijn. De EDUbox Pandemie laat jongeren op een interactieve en laagdrempelige manier zien hoe pandemieën een uitdaging vormen voor mens en wetenschap.

Wat is een pandemie en hoe kunnen we haar indijken? Waarom kan de ene ziekte uitgroeien tot een pandemie en de andere helemaal niet? En hoe kunnen we er ons in de toekomst beter op voorbereiden? De EDUbox Pandemie bevat de juiste instrumenten voor leerkrachten om wetenschap op maat van jongeren te brengen.  

In de EDUbox denken de leerlingen in eerste instantie na over hoe zij de coronacrisis hebben beleefd. Vanuit deze ervaringen ontdekken ze welke factoren ertoe bijdragen dat de kans op een (nieuwe) pandemie vandaag groter is dan enkele decennia geleden. Ze komen ook te weten hoe de wetenschap bijdraagt aan een beter begrip van pandemieën en ze zo helpt te bestrijden.

De EDUbox Pandemie is een kant-en-klaar lespakket waarin leerlingen dieper ingaan op de uitdagingen voor mens en wetenschap. Want hoe wordt iemand ziek? Welke wiskunde schuilt er achter een pandemie? En hoe pak je zo'n situatie aan? De jongeren krijgen een helder antwoord op deze vragen, waarna ze zelf aan de slag gaan met een speciaal voor deze EDUbox ontwikkelde simulator. Ze kruipen daarbij zelf in de huid van beleidsmaker en moeten de uitbraak van verschillende ziekteverwekkers onder controle krijgen. 

De EDUbox bevat een stukje theorie, praktijkoefeningen, voorbeelden en een simulator. Hij is ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal, waarin onder meer wetenschapsjournalist Koen Wauters uitlegt hoe wij ziek worden. 

Hoe kan je deze EDUbox gebruiken?

Ga naar de catalogus op de website van EDUbox om de EDUbox Pandemie te bestellen en gebruiken. Hij is beschikbaar als:

Bekijk hieronder de trailer:

Bijkomende info

Je vindt de handleiding voor leerkrachten voor deze EDUbox ook terug op het Medium-kanaal van EDUbox.

De EDUbox Pandemie is tot stand gekomen door een samenwerking van VRT NWS met het Instituut voor Tropische Geneeskunde, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, Health House, Brightlab en imecDe simulator werd ontwikkeld door Tree company, een innovatiebureau dat via onlinetools mensen wil informeren over en betrekken bij maatschappelijke thema's.

Wat is EDUbox?

EDUbox is een educatief concept van VRT NWS om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Elke EDUbox informeert, inspireert en stimuleert om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan. 

Deze kant-en-klare lespakketten zijn voorzien voor gebruik in de klas. Leerlingen of studenten werken in kleine groepjes met fiches, in de vorm van een fysieke doos of een interactieve website. Deze fiches bevatten een klein stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Ze zijn ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal.

Sinds het afstandsonderwijs aan belang heeft gewonnen, zetten we ook in op een digitale component. Van elke EDUbox ontwikkelen we een interactieve onlineles die leerlingen individueel kunnen volgen.

Voor de leerkrachten is de EDUbox niet alleen een leermiddel om te werken aan specifieke eindtermen. Met deze educatieve tool bereiken ze ook verschillende leerplandoelstellingen en vakoverschrijdende eindtermen. Zo is de EDUbox Pandemie gelinkt aan enkele sleutelcompetenties zoals lichamelijke en emotionele gezondheid, digitale competenties, wiskunde, exacte wetenschappen en technologie, burgerschap en innovatiedenken.

Blijf op de hoogte

Een overzicht van alle bestaande EDUboxen vind je hier. Je kan op die plek ook alle verschenen EDUboxen bestellen of downloaden. Voor meer informatie kan je ons mailen op edubox@vrtnws.be

Wil je weten wanneer nieuwe EDUboxen verschijnen of op de hoogte blijven over toekomstige uitgaven? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief Onderwijs.

Meest gelezen