Gewapende militair nog altijd spoorloos, "gevaarlijkste" wapens gevonden in zijn auto aan rand van bos

Aan het Dilserbos, in Dilsen-Stokkem (Limburg), is de politie tot 4.30 uur vanmorgen op zoek geweest naar een zwaarbewapende beroepsmilitair, maar voorlopig blijft hij spoorloos. De man zou gedreigd hebben met een gewelddadige actie. Omdat de veertiger eerder dreigementen aan het adres van Marc Van Ranst heeft geuit, is de bekende viroloog met zijn gezin in veiligheid gebracht. Gisterenavond werd de auto van de militair teruggevonden met daarin enkele zware wapens. De speurders zoeken vandaag verder naar de man.

Aan het Dilserbos werd gezocht omdat een boswachter daar een auto heeft gevonden die wellicht van de gezochte man is. Vannacht is de auto weggetakeld en is ook de politie vertrokken. Persagentschap Belga bevestigt dat het wel degelijk over de auto van de man gaat. Het federaal parket laat weten dat er in de wagen de "gevaarlijkste of zwaarste vuurwapens zijn gevonden". Over welke wapens het precies gaat is niet duidelijk. Het parket gaat er niet vanuit dat de man nu ook volledig ongewapend is.

Wat is er aan de hand?

De klopjacht begon gisterenmiddag in Leopoldsburg, maar later werd ook noordwaarts in de provincie Limburg gezocht. De politie is op zoek naar de beroepsmilitair J.C. die eerder deze maand al in Leopoldsburg amok had gemaakt en in het bezit was van een vuurwapen. De politie heeft hem toen niet kunnen vatten.

Maandag dook de man opnieuw op in de buurt van Leopoldsburg, waarna de politie dus een klopjacht is gestart op verschillende plaatsen, met tientallen agenten, speciale eenheden en een helikopter.  

Rond 18 uur werd een auto gevonden aan de rand van een bos in Dilsen-Stokkem, de woonplaats van de militair. De auto was van  hetzelfde type als de auto waarmee de militair reed, maar er hingen geen nummerplaten meer aan het gevonden voertuig.

(Lees verder onder de kaart)

Marc Van Ranst

Het federaal parket heeft de zaak overgenomen van het parket van Limburg en meldt dat de gezochte man een veertiger is. Volgens het parket zijn er elementen die wijzen op een "ernstige dreiging met een gewelddadige actie". Er zijn ook afscheidsbrieven gevonden, waarin (in algemene termen) dreigementen worden geuit aan de overheid en virologen.

Volgens onze informatie is de man een beroepsmilitair die gekazerneerd is in Peutie, in Vlaams-Brabant, en in Limburg woont. Hij zou gewapend zijn met een raketwerper, een machinepistool en een gewoon pistool. Allicht zijn het die wapens die zijn teruggevonden in zijn auto. Ook zou hij een kogelwerend vest dragen. 

De man zou er extreemrechtse sympathieën hebben en heeft eerder al dreigementen geuit, o.a. aan het adres van viroloog Marc Van Ranst. Die is samen met zijn gezin naar een veilige locatie gebracht tot de gezochte man gevonden wordt. Via Twitter liet hij vannacht weten dat de bedreigingen op hem geen indruk maken. Op dit moment is hij nog steeds op de veilige locatie.

Terroristenlijst

De gezochte militair stond op de terroristenlijst van het OCAD, het orgaan voor dreigingsanalyse, wegens zijn extreemrechtse sympathieën. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) gezegd bij VTM Nieuws en dat is ook bevestigd aan VRT NWS. 

"Er zijn aanwijzingen dat hij gewelddadig is en de voorbije 24 uur zijn er aanwijzingen gekomen dat er van de man een acute dreiging uitgaat", voegde Van Quickenborne eraan toe. 

Eind maart heeft het hoofd Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV) nog  gezegd dat zijn dienst een dertigtal extreemrechtse militairen van nabij volgt. 

Meest gelezen