Proces rond moord op Sofie Muylle: familie en jury zwaar aangedaan door filmpjes die verdachte voor haar dood maakte

Op de tweede dag van het assisenproces over de moord op Sofie Muylle, zijn de beelden getoond die verdachte Alexandru Caliniuc maakte van de laatste momenten dat Sofie nog in leven was. Zowel de familie van het slachtoffer, als de juryleden en tolk reageerden bijzonder aangedaan op de filmpjes waarop een hulpeloos slachtoffer te zien is.

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" van een bewogen dag in de assisenzaal en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Bij aanvang van deze tweede procesdag was al meteen duidelijk dat het een zware zitting zou worden voor de nabestaanden én juryleden. Nadat al enkele getuigen aan bod kwamen, werden vandaag de foto's en video's getoond die verdachte Alexandru Caliniuc maakte tijdens de laatste momenten dat slachtoffer Sofie Muylle nog in leven was.

De familie van de vermoorde Sofie Muylle - ook in de gerechtszaal aanwezig - kon zich al voorbereiden: haar broer besliste vorige week om de beelden te bekijken, haar vader deed dat eerder al. Toch is de schok vandaag ook weer groot. "Drie jaar geleden heeft haar vader de beelden bekeken, dus het is niet nieuw," zegt zijn advocate Charlotte Verhaeghe voor aanvang. "Nadien heeft hij ze uiteraard niet meer bekeken en dus zal het niet evident zijn. Maar hij zal in de zaal blijven zitten."

Bekijk hier in 1 minuut hoe de zaak-Sofie Muylle in elkaar zit:

Videospeler inladen...

Het gaat om de zelfgemaakte foto's, selfies en filmpjes die de politie tijdens het onderzoek terugvond op de smartphone van Caliniuc. Hij maakte de beelden rond acht uur 's ochtends de dag van de feiten, waarop te zien is hoe Sofie Muylle onder het houten staketsel op het strand ligt. 

Op dat moment is het slachtoffer nog in leven: ze beweegt met haar hoofd en been, haar ademhaling is hoorbaar en zwaar en haar ogen zijn licht geopend. Caliniuc beweegt intussen rond haar en vertelt in het Roemeens: “Ik heb haar gisteren zo gevonden. Kijk eens hoe ze eruitziet. Het is verschrikkelijk (…). Ze is overal geslagen en geschaafd. Ze gaat dood. Bij de zee, bij de zee heb ik haar gevonden.”

De beelden bekijken is niet evident voor de familie, maar ze blijven in de zaal zitten
Advocate Charlotte Verhaeghe

In een ander fragment is te zien hoe Caliniuc Sofie Muylle versleept en intussen vertelt: “Ik heb haar hier gelegd, ik kan niets anders doen. (…) Ze kan niet geholpen worden, ik breng haar naar binnen…”. Twee uur later neemt Caliniuc opnieuw een foto van Sofie Muylle, die er dan al veel bleker uitziet.

Tolk vraagt onderbreking

Zowel de familieleden, als de juryleden reageerden bijzonder aangedaan na het zien van de beelden. Zeker de vader en broer van Sofie Muylle waren ontzettend emotioneel, en ook kwaad bij het beeld van hun dochter en zus die compleet hulpeloos is. Broer Stan Muylle had het zichtbaar heel zwaar, hij stortte in na afloop van de beelden. 

De verdachte zelf daarentegen heeft op geen enkel moment opgekeken. Caliniuc staarde de hele tijd naar de grond en gaf geen kik. Uiteindelijk vroeg zijn Roemeense tolk om een pauze. Ze was aan het huilen en kon niet verder vertalen. De voorzitter liet op haar vraag een korte onderbreking toe. 

Meest gelezen