YouTube still GUM

Reuzenaronskelk, de stinkende lijkenplant, "Titaantje" staat bijna in bloei

In de loop van deze week gaat de reuzenaronskelk, die de naam Titaantje kreeg, in de plantentuin van Gent bloeien. De plant is erom bekend een nogal onwelriekende geur te verspreiden wanneer de bladeren opengaan. Toch is het elk jaar weer een publiekstrekker.

Je zal het, ondanks de mondmaskerplicht, toch geroken hebben in de plantentuin van Gent: de reuzenaronskelk. De plant heet in het Latijn "Amorphophallus titanum", ofwel penisplant of lijkenplant. Hij is vooral bekend om de stank, zo'n beetje de geur van rottende vis. En die geur komt ten volle tot zijn recht wanneer de plant in bloei staat. Dat zal gebeuren in de loop van deze week.

Bedreigde soort

Een reuzenaronskelk bloeit voor het eerst na ongeveer 10 jaar en toont zijn "pracht en praal" om de drie jaar. Wanneer de plant begint de bloeien moet je snel zijn, want de bloei duurt maar 72 uur. Daarna begint hij te verwelken. Gedurende die drie dagen moet je er wel de penetrante geur bij nemen.

De reuzenaronskelk is een bedreigde soort. De plant komt oorspronkelijk uit Sumatra, Indonesië. Daar wordt de plant vaak vernietigd door lokale boeren die volgens een mythe geloven dat de plant gevaarlijk is.

"Titaantje"

Titaantje, want zo heet de plant in Gent, kan na reservering bezocht worden. De reuzenaronskelk heette vorig jaar Anne, naar de oud-rector Anne De Paepe. De bloei van de plant kan ook live gevolgd worden via de website van het GUM, het Gents Universiteitsmuseum, of via de webcam:

(Lees verder onder de link)

Levenscyclus rust- en groeifasen

Vijftien jaar geleden kreeg de Plantentuin enkele kiemzaadjes van deze bijzondere bloem uit Sumatra opgestuurd. En de planten komen regelmatig in bloei. Meer uitleg over de levenscyclus van de plant kan je hier nalezen.

kasto80

Meest gelezen