Twister Wear

Studenten orthopedagogie ontwerpen 'snoezelhoodies': "Voor iedereen die nood heeft aan snoezelen"

Twee studenten orthopedagogie van de hogeschool UCLL hebben zogenaamde snoezelhoodies ontwikkeld, die ze binnenkort ook aan de man gaan brengen. De truien zijn prikkelvrij, met een hoop friemel- of prultoepassingen die toegevoegd kunnen worden. De studenten willen onder andere mensen met ADHD of autisme helpen met hun truien.

Wat begon als een schoolopdracht is een heuse onderneming geworden: Twister Wear.  Studenten orthopedagogie Jana Marx uit Beringen en Heaven Hoydonck uit Zonhoven ontwikkelden de truien en gaan ze nu ook verkopen. "Door het enorme succes en de vele aanvragen hebben we het idee dat ontstond tijdens de les ook echt uitgewerkt."

(Lees verder onder de foto:)

Twister Wear
Vaak gebeurt snoezelen in zogenaamde snoezelruimtes, maar die zijn er niet zo veel

Snoezelen, ook wel zintuigactivering genoemd, is een methodiek die heel wat mensen gebruiken om tot rust te komen. Het gaat dan over prutsen met of friemelen aan dingen of zachtjes op dingen bijten. "Dat hebben we toegepast op een trui. Zo kan je de hoodie zelf een beetje in mekaar knutselen. We vertrekken van een prikkelvrij basismodel, zonder etiketten bijvoorbeeld. Je kan dan zelf items toevoegen: friemelstroken op de mouwen, prulstroken, een ring in de zak om een fidget aan te hangen en ga zo maar door", legt de Zonhovense Heaven Hoydonck uit. 

De snoezelhoodies zijn in principe verkrijgbaar voor iedereen. "Mensen die autisme of ADHD hebben, voelen vaak de behoefte om te snoezelen. Vaak gebeurt dat in zogenaamde snoezelruimtes, maar die zijn er niet zo veel. Toch kan iedereen nood hebben aan snoezelen, vandaar de truien."

Meest gelezen