Archieffoto ter illustratie

Tekort aan gemachtigde opzichters in Putte: "Locaties die we al 20 jaar beveiligen, kunnen we niet meer bemannen"

De gemeente Putte is dringend op zoek naar nieuwe gemachtigde opzichters. Die zorgen ervoor dat voetgangers veilig de straat kunnen oversteken, vooral kinderen in de buurt van scholen. Nu werklozen minder lang mogen worden ingezet en veel vaste opzichters met pensioen gaan, dreigt een tekort.

Putte zet al jaren tijdelijk of langdurig werklozen in als gemachtigde opzichter, waardoor er een grote ploeg van 25 à 30 mensen was. Maar nu mogen werklozen door nieuwe Vlaamse regelgeving maximaal één jaar gemachtigde opzichter zijn. Daarnaast gaan heel wat gemachtigde opzichters met pensioen. "We geraken stilaan in de problemen", zegt burgemeester Peter Gysbrechts (Open Vld). "Sommige periodes kunnen we bepaalde punten die we al 20 jaar beveiligen, niet meer bemannen."

Bereid om te bekijken of we een vergoeding kunnen voorzien voor de vrijwilligers

Peter Gysbrechts (Open Vld), burgemeester van Putte

Vrijwilligers vinden gaat niet van een leien dakje. "We hebben al verschillende oproepen gedaan maar dat leverde weinig op. Daarom trekken we nu aan de alarmbel. Als er geen vrijwilligers zijn, kunnen we onze service niet meer blijven garanderen." De gemeente wil bekijken of er een vergoeding kan worden voorzien voor vrijwilligers die zich aandienen als gemachtigde opzichter. 

Wie zich wil engageren als gemachtigde opzichter, kan terecht op het nummer 015/76.78.80. Voor de vrijwilligers aan de slag kunnen, volgen ze eerst een opleiding van een halve dag. Daarin wordt de wegcode opgefrist en leren ze hoe ze aanwijzingen kunnen geven in het verkeer. 

Meest gelezen