Thierry DEKETELAERE

Triatleet Jelle Geens uit Heusden-Zolder over Olympische Spelen: "In een ideaal scenario kan ik zeker meestrijden voor medailles"

Triatleet Jelle Geens uit Heusden-Zolder zal deze zomer in Tokio meestrijden voor olympische medailles. Afgelopen weekend nog werd hij tweede op de WK-triatlon in het Japanse Yokohama. 

Jelle Geens uit Heusden-Zolder is volop bezig met zijn voorbereiding op de Olympische Spelen in Tokio. Maar momenteel verblijft de trialeet nog in het Spaanse Gerona. Hij traint er bij het internationale team van Joel Filliol, een team met heel wat topatleten. Die concurrentie schrikt hem niet af. "Samen trainen maakt me net beter", zegt hij. 

Afgelopen weekend haalde Jelle Geens nog een mooie tweede plaats op het WK-triatlon in Japan. "De laatste triatlon was begin november en dat is meer dan een half jaar geleden. Het was dus afwachten hoe mijn conditie zou zijn en hoe de andere atleten uit de winterperiode waren gekomen", vertelt Geens. "Maar het was natuurlijk heel motiverend om meteen tweede te worden.”

De jonge atleet heeft lange tijd geen wedstrijden meer kunnen fietsen, lopen of zwemmen, maar zijn motivatie was nooit ver zoek. "Ik heb het opgepakt als: we gaan terug naar de roots van de sport, terug naar het trainen", vertelt Geens. "Trainen is iets dat ik heel graag doe. Ik wilde echte  een goede basisconditie hebben, voor dit seizoen en voor de Olymische Spelen. Dat heeft me tijdens elke training gemotiveerd.”

Reisparcours

Ondertussen bereidt Jelle Geens zich volop voor op de Olymische Spelen, maar hij zal vrijdag eerst nog strijden in Lissabon. Hij start er samen met de Belgische ploeg op de WB-manche mixed relay. Geens legt dus heel wat kilometers af. "Ik heb de laatste week zo'n 5 à 6 coronatests moeten doen. In Japan waren de regels erg strikt. We moesten in quarantaine in ons hotel en werden per bus naar een indoor trainingslocatie gebracht", legt Geens uit. "Het is allemaal niet zo simpel. Naar Lissabon vliegen is iets gemakkelijker, maar het vraagt toch telkens extra energie, omwille van alle veiligheidsmaatregelen.”

Ik heb bewezen dat ik bij de absolute wereldtop hoor

triatleet Jelle Geens

Na Lissabon volgen voor Geens de laatste trainingsweken voor Tokio maar hij is er klaar voor: "Iedereen die meedoet aan de Olympische Spelen was er ook zaterdag in Japan al bij. In principe heb ik dus al bewezen dat ik bij de absolute wereldtop hoor. In een ideaal scenario met een topconditie kan ik dus echt wel meestrijden voor de olympische medailles", besluit hij. 

Jasper Jacobs

Dat ideale scenario houdt in dat hij bij het fietsen en het lopen tijd kan inhalen, want zwemmen is niet zijn sterkste onderdeel. "Ik moet zo goed mogelijk uit het water komen. Er half weg uitkomen is voor mij een goed zwemnummer. En dan is het inderdaad zien dat ik vanvoor geraak", zegt Geens. "Dat is een beetje de dynamiek bij ons in de wedstrijd. Soms is er een kopgroep weg van zo’n 10 man en dan is het samenwerken om die kopgroep terug te halen. Vorig weekend is dat perfect gelukt, na 6 van de 9 tours zat ik vanvoor op de fiets. Ik weet dat ik dan één van de snelste lopers ben dus dat is voor mij een ideaal scenario."

Meest gelezen