foto: Radio 2

"Vettig boske" in Zonhoven wordt het Vlonderpiëke

Het 'vettig boske' in het centrum van Zonhoven, een stukje groen aan een moerasvijver, heeft een make-over gekregen. Nu kunnen de buurtbewoners er wandelen over het Vlonderpiëke. Dat klinkt mooier en het ziet er ook zo uit.

De buurt aan de moerasvijver aan de Hoge Valweg in het centrum van Zonhoven is een drassig stukje natuur en werd vroeger altijd het 'vettig boske' genoemd. Maar onlangs werd beslist om het te opwaarderen en de werken zijn helemaal klaar.  De buurt rond de moerasvijver werd omgevormd tot een groene long, met een zachte verbinding voor de voetgangers. En dat is een hele vooruitgang voor de buurt, vindt ook Ilse Ideler van Regionaal Landschap Lage Kempen. "Het zag er eigenlijk niet uit", zegt Ideler. "Het was een dichtgegroeid moerasbosje met dode bomen. En nu is het één van de pareltjes geworden van de Wijers." Het is de bedoeling om dat vijverrijk natuurgebied naar het centrum van Zonhoven te brengen. "Het is een open vijver geworden met bloemrijke oevers en er loopt een breed golvend vlonderpad over. Mensen kunnen er op een bankje zitten en er tot rust komen, midden in het stadscentrum.

Inspiratie

De natuur naar het centrum brengen, kan een inspiratie zijn voor andere gemeenten, denkt minister van omgeving Zuhal Demir (N-VA), die een kijkje kwam nemen bij de officiële opening. "Sommige gemeenten denken dat je in het centrum veel appartementen moet zetten en veel mensen moet bijeen steken", zegt Demir. "Maar dat is niet wat wij verstaan onder kernverdichting. Dat wil voor ons ook zeggen dat je ruimte moet geven aan water en natuur zodat het ook aantrekkelijk wordt voor mensen om in het centrum te wonen." Ze hoopt dat er nog gemeenten dit voorbeeld zullen volgen. 

Meest gelezen