Extra groene vijvers door koud en nat weer: algen krijgen vrij spel

Er zitten dezer dagen veel meer algen in (kleine) vijvers dan anders. Dat komt door de regen en de lage temperaturen. De regen zorgt ervoor dat het water in de vijver minder mineralen bevat. Daardoor kunnen waterplanten minder goed groeien en neemt de kans op algen toe. Daarnaast hebben die ook minder last van bacteriën, omdat de temperaturen veel lager zijn dan normaal. Vijverspecialist Ben Braspenning uit Ekeren gaf meer uitleg in "Start Je Dag".

"Regenwater in een vijver zorgt ervoor dat het mineraalgehalte naar beneden gaat", begint Ben Braspenning van De Hofleverancier in Ekeren. "En mineralen hebben we nodig voor het goed functioneren van de vijver. Die zorgen ervoor dat de zuurtegraad, de pH, stabiel blijft. Normaal moet die waarde rond 7 liggen en nu zien we veel vijvers met heel hoge waarden. Een te hoge pH-waarde, vanaf 8, betekent algen en problemen met de vijver."

Bacteriën beginnen zich pas te vermenigvuldigen vanaf 10 à 12 graden en die ruimen normaal afvalstoffen op

Ben Braspenning, De Hofleverancier

Daarnaast speelt ook de temperatuur een rol. "Die is veel te laag voor de tijd van het jaar. Daardoor groeien de bacteriën niet. Die beginnen zich pas te vermenigvuldigen vanaf 10 à 12 graden. Bacteriën ruimen normaal afvalstoffen op, ze zetten nitriet om in nitraat. Dat is dan weer een voedingsstof voor planten, maar ook die groeien nog niet genoeg door de koude."

Oplossing?

Voor de vissen in de vijvers is dat niet zo'n groot probleem, maar veel mensen vinden het niet zo mooi: "Als je met een potje water uit je vijver naar een vijverspecialist gaat, dan kunnen die er een analyse van maken en bekijken wat eraan gedaan kan worden."

Meest gelezen