Vrijbroekpark in Mechelen opent "bosbadpad": "Wandel traag, trek je schoenen uit en sluit je ogen"

In het Vrijbroekpark in Mechelen is een "bosbadpad" geopend, een Japans concept waarbij je aan de hand van opdrachten bewuster kan genieten van de natuur. "Door trager te wandelen en je tijd te nemen, kijk je met een andere bril naar de natuur", zegt Barbara Pardon, educator van het Vrijbroekpark.

Het bosbadpad in het Mechelse Vrijbroekpark loopt over stapstenen door het park en is zo'n drie kilometer lang. "Er zijn verschillende plekken waar je opdrachtjes moet uitvoeren, waardoor je nog meer van de natuur gaat genieten", legt Barbara Pardon uit op Radio 2 Antwerpen. "Dat kan zijn "leg je hier neer op de bank, kijk omhoog en zie hoe het zonlicht door de bladeren schijnt" of "zet je hier rustig neer op een stoeltje , neem een schetsblok en teken een boom". " 

Ergens gaan zitten en een insect volgen, of heel bewust kijken naar hoe een boom eruit ziet

Ilse Simoens van de Academie voor Helende Natuur

Bosbaden komt overgewaaid uit Japan, en wil zeggen dat je je bewust laat onderdompelen in de sfeer van het bos. "Het betekent dat je op een heel trage, rustige manier in het bos vertoeft zonder te praten", vult Ilse Simoens van de Academie voor Helende Natuur aan. "Door traag te gaan, zie je veel meer dan wanneer je pratend door een bos gaat. Je kan ergens gaan zitten en een insect volgen of heel bewust kijken naar hoe een boom eruit ziet en welk bezoek van welke vogel een boom krijgt. Op blote voeten stappen en de ondergrond voelen, het zijn allemaal oefeningen die al de zintuigen activeren."

Zweverig

Bosbaden kan sommigen misschien  afschrikken wegens te zweverig, maar dat hoeft niet, zegt Pardon. "Iedereen beleeft zo’n bosbadpad zoals hij of zij zelf wil. Heb je zin om een boom te knuffelen, dan is dat oké, maar evengoed wandel je traag heel het pad af en heb je daar evenveel deugd van." 

"Voor mij is de natuur het meest normale om tot rust te komen", besluit Ilse Simoens. "Voor sommigen hangt er misschien een zweverig kantje aan, voor mij voelt het net heel aards aan."

Meest gelezen