Jonas Roosens

Tv-kok Wim Ballieu moet boete van 2.000 euro betalen voor muizensporen in restaurant in Brussel

Chef-kok Wim Ballieu is samen met zijn vennootschap B&G Belgium door de Gentse correctionele rechtbank veroordeeld tot een geldboete, nadat het FAVV sporen van knaagdieren had aangetroffen in een van zijn restaurants in Brussel. De tv-kok zei tijdens de behandeling van de zaak dat zijn restaurant geen last heeft van muizen of ratten en legde de oorzaak bij rioleringswerken die in 2019 plaatsvonden vlak bij zijn restaurant. 

De bal ging aan het rollen bij een controle van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in de Brusselse vestiging van Balls & Glory, een van de verschillende gehaktbalrestaurants van de tv-chef. Inspecteurs vonden toen uitwerpselen van ratten of muizen in de kelder van zijn zaak.  Ze troffen ook voeding aan waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden was. Ook in 2017 en 2018 werden al inbreuken vastgesteld bij Balls en Glory, waardoor het parket besliste om Ballieu te dagvaarden.

Rioleringswerken

Volgens Ballieu waren de bezwaren niet helemaal juist. Zo beweerde hij geen last te hebben van muizen of ratten en wees hij met de vinger naar de rioleringswerken die in 2019 vlakbij zijn zaak plaatsvonden. "Er kwam om de twee weken een extern bedrijf kijken dat ongedierte kwam bestrijden. Er zijn nooit muizen of ratten op andere plaatsen gesignaleerd en we hebben ons restaurant ook nooit moeten sluiten", zei Ballieu vorige maand tijdens een interview met Radio 2 Vlaams-Brabant. "We hebben ook wel een aantal potten fout gelabeld als vers product terwijl die langer houdbaar waren."

De correctionele rechtbank van Gent oordeelt nu dat Ballieu en zijn vennootschap over de volledige lijn schuldig zijn aan de tenlasteleggingen van het parket. De rechter legde de chef-kok een geldboete van 2.000 euro op, volledig met uitstel. Ook zijn vennootschap B&G Belgium werd veroordeeld tot een boete: 4.000 euro, waarvan 1.600 euro met uitstel. 

kasto80

Meest gelezen