Testen, testen, testen en extra tenten aan de ingang om drukte te vermijden: zo ziet onze vliegzomer er voorlopig uit

Deze zomer zullen vakantiegangers kunnen reizen, maar hoe zal die vliegvakantie eruitzien? Met testen (uiteraard) en met extra tenten om files aan de check-in te vermijden. Luchthaven Brussels Airport en vliegmaatschappijen Brussels Airlines en Tui Fly hebben hun zomerplan voorgesteld: we zetten alles even op een rij.

Het weer zegt iets anders, maar de zomer staat wel degelijk binnenkort voor de deur. Een zomer waar er gereisd zal kunnen worden, al zal dat nog altijd anders zijn dan de voorgaande jaren. Luchthaven Brussels Airport en vliegmaatschappijen Brussels Airlines en Tui fly hebben hun zomerplan voorgesteld.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13u" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Welke maatregelen neemt Brussels Airport?

De basismaatregelen kennen we intussen allemaal - ontsmetten, afstand houden, mondmaskers dragen en ventileren. Het is dan ook geen verrassing dat dat ook deze zomer de sleutelelementen blijven op de luchthaven.

Maar er is meer. Het risico bestaat dat er in de zomer veel mensen samentroepen op de luchthaven. Daarom gaat Brussels Airport tenten plaatsen voor de vertrekhal. Als het dan te druk wordt aan de check-ins, kunnen passagiers daar wachten. De luchthaven zal ook alleen toegankelijk zijn voor passagiers of medewerkers. Als je iemand komt op- of afhalen, moet je op de parking wachten.

En ook testen blijft (al zeker voorlopig) belangrijk. De meeste passagiers (95 procent, volgens de luchthaven) moeten een negatieve PCR-test kunnen voorleggen, die maximaal 72 uur oud is. Het testcentrum van Brussels Airport blijft open, dus je kan je op de luchthaven zelf laten testen.

Xinhua News Agency.All Rights Reserved

"We kijken enorm uit naar de zomermaanden, de eerste heropleving voor de luchtvaartsector en vooral de eerste buitenlandse vakanties. Heel wat mensen hebben er na dit moeilijke jaar echt nood aan om er even tussenuit te gaan en via Brussels Airport kan dat in de meest veilige omstandigheden", klinkt het bij Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport. Brussels Airport verwacht tijdens juli en augustus gemiddeld 40.000 reizigers per dag. 

Waar kan je allemaal naartoe?

Vanop Brussels Airport zal je in principe naar 175 bestemmingen kunnen vertrekken - de meeste daarvan met Brussels Airlines, Tui fly en Ryanair. Daaronder 6 nieuwe bestemmingen in de zomer: 

  • Bari (in Italië)
  • Pula (in Kroatië)
  • Karpathos (in Griekenland)
  • Suceava (in Roemenië)
  • Tetouan (in Marokko)
  • Cluj (in Roemenië)
  • Vanaf oktober zal je ook naar Mauritius kunnen vliegen

"Hoewel ons aanbod ook dit jaar maar een deel zal zijn van wat we in een normale zomer programmeren, zien we toch al enkele weken een positieve evolutie naar Europese regio's die code rood achter zich hebben gelaten." Via deze website kan je checken waar er code groen, oranje en rood geldt. Tui fly vraagt wel om de regio's minder groot te maken, en zo bijvoorbeeld eilanden apart te bekijken.

Tui heeft ook een voorstel ingediend bij de regering om een coronaveilige vakantie te organiseren. Daarbij zou de bubbel strikt gecontroleerd worden en zou er volop getest worden. In ruil daarvoor wil Tui fly dat de quarantaine in dat geval afgeschaft zou worden. 

Brussels Airlines heeft een flexibel annulatiesysteem op poten gezet. Tot 31 juli kan je zoveel herboeken als je wil. Ook daarna kan je nog een keer gratis herboeken.

Of de prijzen zullen stijgen, daar blijft Tui fly vaag over. "Het is een kwestie van vraag en aanbod. Er is een concurrentie op vakantiebestemmingen, dus dat is positief voor de consument. Anderzijds is er momenteel maar een beperkt aantal gebieden, dat is dus negatief. Het zal de som zijn van die twee."

Wat met het Europees coronapaspoort?

Hoe het reizen er precies zal uitzien, daar moeten we voorlopig nog het antwoord schuldig blijven. Op het Overlegcomité vorige week werd er bijvoorbeeld nog met geen woord over gerept. "De exacte afspraken zullen binnen twee tot drie weken duidelijk worden", klonk het achteraf bij premier Alexander De Croo (Open VLD). 

Want, zo luidt de verklaring, ons land wacht vooral op Europa, waar er momenteel een coronacertificaat (het zogenoemde Digital Green Certificate) uitgewerkt wordt. Met dat paspoort zal je kunnen reizen binnen Europa, op voorwaarde dat je gevaccineerd bent, recent negatief getest hebt of antilichamen hebt.

Meer weten over dat coronapaspoort? Alle informatie vind je in dit artikel. 

Vanavond wordt er verder onderhandeld over dat coronapaspoort. Een akkoord wordt er vanavond niet verwacht, want er moeten nog een aantal hordes genomen worden. Mogen lidstaten bijvoorbeeld nog maatregelen zoals een quarantaineplicht opleggen? Moeten PCR-testen dan gratis worden? En welke vaccins zullen er allemaal op dat paspoort kunnen staan? Allemaal vragen waar er eerst nog een antwoord op moet volgen. Volgens De Croo zal er tijdens de Europese top van 25 mei uiteindelijk afgeklopt worden hoe dat coronapaspoort er zal uitzien.

Meest gelezen