Amerikaanse president Biden vraagt Israëlische premier Netanyahu om pad te effenen naar een staakt-het-vuren, maar vangt bot

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een telefoongesprek laten weten dat hij een de-escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas verwacht. Dat zou de eerste stap moeten worden naar een mogelijk staakt-het-vuren. Maar Netanyahu heeft intussen laten weten dat hij vast besloten is om de "Gaza-operatie" voort te zetten.

De Amerikaanse president Biden had tot hiertoe geprobeerd om niet te veel druk uit te oefenen op Israël  en niet openlijk om een staakt-het-vuren te vragen. Maar omdat er ook andere diplomatieke initiatieven aan de gang zijn moest hij vandaag toch een versnelling hoger schakelen.

Maar Benjamin Netanyahu liet onmiddellijk weten dat hij geen oren heeft naar de suggestie van Biden en dat hij wil voortgaan met de "Gaza-operatie" tot zijn doel bereikt is. Dat is rust en veiligheid geven aan het Israëlische volk, zei hij. Het is de eerste keer dat Israël zijn Amerikaanse bondgenoot openlijk afvalt sinds het begin van deze laatste golf van geweld nu tien dagen geleden.

Benjamin Netanyahu, Premier Israël
AP

Aanvallen vanuit Libanon op Noord-Israel

Vandaag vuurden militanten vanuit Zuid-Libanon ook raketten af op het noorden van Israël. Israël antwoordde onmiddellijk met artilerievuur maar zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Hiermee dreigt er wel een nieuw front te openen in de strijd.

De Verenigde Staten lieten eerder vandaag weten dat ze de Franse VN-resolutie die oproept tot een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas niet steunen.

Ook Egyptische diplomaten werken aan plannen om de gevechten te kunnen stoppen maar wachten voorlopig nog even op een Israelische reactie. Morgen zou ook de Duitse Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas naar Israël vliegen voor gesprekken met Israëli's en Palestijnen.

Intussen zijn de luchtaanvallen op Gaza vandaag voortgegaan. Volgens Palestijnse bronnen zijn vandaag weer acht mensen omgekomen. Bij de slachtoffers zijn een zwangere vrouw en een kind van drie. In totaal zijn er volgens de plaatselijke gezondheidsdiensten in Gaza op acht dagen tijd al 227 mensen zijn omgekomen. 

Meest gelezen