Belgische reddingsdiensten redden 49 migranten en vluchtelingen die oversteek wilden maken naar Groot-Brittannië

Voor de kust van Oostduinkerke, bij Koksijde, zijn een vijftigtal migranten en vluchtelingen gered. Ze waren wellicht vanuit Frankrijk met een bootje de Noordzee opgevaren en wilden het Kanaal oversteken naar Groot-Brittannië. Maar voor onze kust kwamen ze in de problemen. Alle opvarenden konden gered worden door de reddingsdiensten. 

"We hebben melding gekregen dat er vanmorgen een vijftigtal mensen in een bootje voor de kust van Oostduinkerke in de problemen waren gekomen", bevestigt Charlotte Devriendt van het Vlaams Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust. "Het  reddingsschip Orka en de politie konden de vluchtelingen oppikken en zullen hen in Nieuwpoort aan land brengen." 

"Dit is bijna dagelijkse kost", stelt Marc Vanden Bussche, de burgemeester van Koksijde. "Bootjes die vanuit Frankrijk vertrekken naar Groot-Brittannië. Onze politie onderschept soms ook mensen die met bootjes onderweg zijn op de snelweg."

Want volgens Vanden Bussche verkiezen de migranten en vluchtelingen om te vertrekken vanop een Frans strand. "Als ze vertrekken vanop een strand hier, moeten ze dat te vaak doen in het zicht van de appartementen, daarom kiezen ze voor de Franse kust."

Volgens de burgemeester zullen ze dat ook blijven proberen. "De routes via de overzet en de haven in Calais is stilgelegd maar de mensen blijven vindingrijk. En Groot-Brittannië blijft ook blijkbaar het beloofde land voor veel mensen. De mensensmokkelaars verdienen er bovendien ook veel geld mee."

Beluister hieronder het interview met Marc Vanden Bussche in "De ochtend" op Radio 1:

"In de boot zaten 44 Vietnamezen en 5 Koerdische Irakezen, waaronder veel vrouwen en ook enkele kinderen", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) in "De afspraak". "Zij worden nu 24 uur administratief aangehouden terwijl hun gsm's worden uitgelezen in de hoop om de mensensmokkelaars te kunnen pakken. Wellicht gaat het hier om heel professionele mensensmokkelaars."

"Na die 24 uur zal een aantal van de migranten terechtkomen in een gesloten centrum om hen daarna terug te kunnen sturen naar het land van herkomst. De anderen krijgen een bevel om het land te verlaten, maar u weet hoe dat gaat: meestal worden ze aan hun lot overgelaten en ondernemen ze gewoon een nieuwe poging", zegt Mahdi.

Volgens Sammy Mahdi is er momenteel onvoldoende capaciteit om alle 49 transmigranten onder te brengen in een gesloten centrum. "Je kan niet zomaar ergens 49 mensen binnenbrengen, door de coronacrisis moet je ze ook isoleren waardoor je momenteel in capaciteit beperkt bent. Om mensen te kunnen terugsturen, moeten er ook goede relaties zijn met de landen van herkomst en dat is niet altijd gemakkelijk."

Bekijk het volledige gesprek met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi uit "De afspraak":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen