Brusselse regering maakt 8 miljoen euro vrij voor de hotelsector: "Mooi gebaar, maar onvoldoende"

De toeristische logiessector is ongetwijfeld een van de zwaarst getroffen sectoren sinds het begin van de coronacrisis. Het omzetverlies liep in 2020 op tot 70 procent. Daarom heeft de Brusselse regering 8 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de hotelsector.

Deze premie was aanvankelijk bedoeld als onderdeel van de Tetrapremie die voorzien is om de sector van discotheken, restaurants, cafés, evenementen, cultuur, toerisme en sport te ondersteunen. Maar de premie voor de toeristische sector wordt nu afgesplitst en er komt extra steun, want er zijn amper toeristen en het herstel zal nog heel lang duren.

"Het is heel mooi gebaar, en wij appreciëren dit heel erg, maar het is helaas niet voldoende en ik denk dat de overheid zich daar ook bewust van is", zegt Yves Fonck van de Brussels Hotel Association.  "De Tetrapremie werd nu uitgeschreven en die werd gevalideerd. Dat zijn bedragen tot 62.000 euro en dat is eigenlijk net voldoende om de vaste kosten van één maand te drukken van hotels die een lage bezetting hebben, of die nog altijd gesloten zijn."

De premie zal rond 10 juni beschikbaar zijn, na validering door de Europese Commissie.

Meest gelezen