Van "dansende moslims" tot "da gade gij nie bepalen": niet eerste keer dat communicatie Jambon ophef veroorzaakt  

Verwarring troef door de aankondiging van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Die zei gisteren dat tuinfeesten met 50 personen nu toch zonder cateraar mogen plaatsvinden tijdens een aflevering van "De Cooke & Verhulst show" op Play 4, terwijl hij zondag bij ATV nog zei dat het enkel mét cateraar kan. Maar het is niet de eerste keer dat Jambon ophef veroorzaakt met zijn communicatie. Een overzicht. 

10 mei 2014: "Eerst huis verkopen, dan leefloon"

We spoelen terug naar 7 jaar geleden. Het Nieuwsblad pakt uit met een dubbelinterview met (toen nog gewoon) N-VA-kopstuk Jan Jambon en (toenmalig) Groen-voorzitter Wouter Van Besien. Daarin zegt hij dat werklozen die na drie jaar geen job vinden, eerst hun eigen middelen moeten aanspreken voor ze recht krijgen op een leefloon. "Dat betekent dat ze in eerste instantie van de opbrengst van hun woning en van hun spaarboekje moeten leven", klinkt het. 

Er komt meteen heel wat reactie op de uitspraak en al snel komt er ook een reactie van Jambon zelf. "Vooraleer iemand recht heeft op een leefloon moet er een middelentoets komen. Als daaruit dan bijvoorbeeld blijkt dat die drie à vier huizen heeft en kan leven van de huurinkomsten, dan moet die persoon geen leefloon krijgen", aldus Jambon. Maar het kwaad is geschied en het is niet duidelijk of hij het aanvankelijk had over het eerste huis, waar iemand dus in woont. 

Op een persconferentie zegt hij daarna dat in het verkiezingsprogramma van de N-VA letterlijk staat dat het eigen huis is vrijgesteld van de middelentoets voor wie op de bijstand terugvalt. "Als ik de indruk heb gewekt dat mensen hun eerste woning moeten verkopen, dan was dat fout en neem ik dat terug."

13 oktober 2014: "Collaborateurs hadden hun redenen"

Fast forward, Jambon is ondertussen enkele dagen vicepremier. Hij wil zich in een interview met de Franstalige kranten La Libre Belgique en La Dernière Heure verantwoorden voor zijn aanwezigheid (begin jaren 2000) op een vergadering van het Sint-Maartensfonds, een voormalige organisatie van gewezen Oostfrontstrijders.

Maar tijdens het interview zegt hij ook het volgende: "Het is gemakkelijk praten achteraf. De mensen die met de Duitsers collaboreerden, hadden hun redenen. Ik leefde niet in die periode." 

Oppositiepartijen CDH en PS roepen al snel dat (toenmalig) premier Charles Michel (MR) zich van de uitspraken van zijn vicepremier moet distantiëren. Maar later die dag stuurt Jambon bij en zegt hij dat zijn woorden verkeerd geïnterpreteerd werden. "Het was zeker niet de bedoeling om de collaboratie te vergoelijken", klinkt het. 

Jan Jambon op de vergadering van het Sint-Maartensfonds

25 maart 2016: "Eén iemand uit politieapparaat heeft geblunderd"

Ook na de aanslagen in Zaventem en Brussel doet Jambon weer een opmerkelijke uitspraak. Hij wijst de verbindingsofficier van de Belgische politie in Turkije namelijk met de vinger. "Eén iemand uit ons politieapparaat is op zijn minst nalatig en niet heel proactief geweest in een dossier waar je meteen van aanvoelt dat het om terrorisme gaat", klinkt het. "Eén iemand heeft geblunderd."

En ook een paar maanden later in de onderzoekscommissie naar de aanslagen haalt Jambon opnieuw uit naar de verbindingsofficier. De oppositie reageert beide keren vol verontwaardiging dat de minister de verantwoordelijkheid bij één persoon legt. 

Jambon ontkent echter al snel dat hij de verbindingsofficier wilde beschuldigen. "Ik heb slechts willen duiden waarom ik ontslag wilde nemen", zei hij. 

Bekijk hier een fragment uit Villa Politica en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

16 april 2016: "Dansende moslims"

Nog altijd in de nasleep van de aanslagen doet Jambon nog een controversiële uitspraak. In een interview met De Standaard zegt hij namelijk dat "een aanzienlijk deel van de moslimgemeenschap danste naar aanleiding van de aanslagen". 

Verschillende politici, uit meerderheid en oppositie, reageren al snel kritisch op het feit dat Jambon heel de moslimgemeenschap over dezelfde kam zou scheren. Waarop Jambon al snel beweert dat hij die uitspraak niet zou hebben gedaan:  "Ik heb geen uitspraken gedaan over dansen. Ik heb uitspraken gedaan over feiten die mij meegedeeld zijn in de Nationale Veiligheidsraad", klinkt het. 

Toenmalig premier Michel gaat achter Jambon staan en bevestigt dat er op de Nationale Veiligheidsraad werd gezegd "dat er wel degelijk steunbetuigingen aan de daders van de aanslagen geweest zijn".

4 oktober 2019: "Da gade gij nie bepalen"

Ook de start van Jambon als minister-president verloopt niet zonder slag of stoot. Bij zijn regeringsverklaring in het Vlaams Parlement wil hij de begrotingstabellen namelijk nog niet vrijgeven. Een uitspraak op een bijeenkomst van Doorbraak.be gooit nog wat olie op het vuur: "De tabellen liggen klaar, maar als de oppositie die eist, neig ik ze niet te geven", zegt hij daar. 

En ook tijdens het debat over het regeerakkoord ontstaat er enige commotie. "Natuurlijk zijn er cijfers", zegt minister-president Jan Jambon. "En natuurlijk ga ik die beschikbaar stellen." Maar dat zal pas dinsdagmorgen zijn. "Ik wil erover debatteren zoveel je wilt."

Wanneer Meyrem Almaci (Groen) van de oppositie roept dat hij te laat is reageert Jambon: "Te laat, te laat? Da gade gij nie bepalen hé". Resultaat: enkele momenten later verlaat de oppositie het parlement.

Bekijk hier het bewuste fragment en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

28 december 2019: "Familie die huis heeft gekocht van kindergeld"

In een interview met De Tijd zegt Jambon eind 2019 dat hij het systeem hekelt waarbij vluchtelingen na hun erkenning het kindergeld gestort krijgen van de hele periode waarin hun aanvraag lopende was. 

"Ik heb het verhaal gehoord van een familie die meteen een huis kon kopen van dat kindergeld. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?"

Ook op deze uitspraak kwam - zowel van de coalitiepartners als van de oppositie - meteen een lading kritiek. 

26 augustus 2020: "Ik herinner mij niets"

Vorig jaar werd ons land opgeschrikt door de beelden van het politieoptreden waarbij Jozef Chovanec het leven liet. Wanneer Jambon in opspraak komt omdat hij - als toenmalige minister van Binnenlandse Zaken - geen actie ondernomen had, zei hij dat hij er zich niks over herinnerde. 

"Ik herinner mij niks van het drama dat vorige week door camerabeelden onder de aandacht kwam", aldus Jambon. "Vandaag is evenwel gebleken dat het dossier destijds door mijn kabinet behandeld is."

Drie dagen later geeft hij toe dat hij in de nasleep een kort gesprek zou hebben gehad met de Slovaakse ambassadeur. "Maar ik herinner mij die vergadering met de hand op het hart niet meer", klinkt het op een persconferentie. 

Meest gelezen