AP2013

Cryptomunt Bitcoin verliest opnieuw flink waarde na waarschuwing uit China

De bitcoin diept het verlies met rasse schreden uit. De virtuele munt verloor tot 30 procent, om nadien wat te stijgen. De duik volgt op een waarschuwing van Chinese bankenfederaties dat cryptomunten geen echt geld zijn waarmee kan worden betaald. Eerder knabbelde Elon Musk van Tesla al aan de waarde van de bitcoin. 

De waarde van de bitcoin zakte de afgelopen 24 uur met ruim 12 procent volgens CoinMarketCap. Die website houdt verschillende platformen in de gaten waarop cryptomunten worden verhandeld. De prijs van de bitcoin, de grootste cryptomunt, zakte daarmee voor het eerst sinds begin februari onder de 40.000 dollar. Half april was een bitcoin nog ruim 60.000 dollar waard.

De waardedaling van de bitcoin kwam er nadat de Chinese centrale bank had gewaarschuwd dat bitcoin en andere cryptomunten geen echt geld zijn waarmee kan worden betaald. Volgens analisten bevatte de verklaring van Peking geen nieuwe regelgevende stappen, maar de daling van de waarde van de bitcoin volgde toch. 

Wat is bitcoin nu precies? We leggen het in één minuut uit in onderstaande video. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Vorige week daalde de koers van de bitcoin ook al flink nadat Elon Musk had bekendgemaakt dat zijn autofabriek Tesla uit milieu-overwegingen stopte met het accepteren van betalingen in bitcoin. In februari had Tesla nog aangekondigd dat het mogelijk zou worden om met bitcoins een elektrische auto te kopen bij Tesla. 

Ook de Europese Centrale Bank deed een duit in het zakje door de opmars van de cryptomunten te vergelijken met de tulpenmanie in het Nederland van de 17de eeuw. Zoveel signalen tegelijk waren voor veel beleggers duidelijk een trigger om hun bitcoins en andere cryptomunten van de hand te doen. 

Meest gelezen