Radio 2

De N8 in Avelgem wordt veiliger voor fietsers, 9 jaar nadat er een meisje van 12 is doodgereden

Justine, een meisje van 12, werd 9 jaar geleden aangereden door een vrachtwagen die van de Ruggestraat de N8 op wou. Dat kruispunt is één van de vier gevaarlijke punten op de N8 in Avelgem. De bedoeling is om voor 3 van die punten dit jaar nog een oplossing te vinden.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) fietste gisteren zelf het traject Avelgem Kerkhove af met de fiets. De gemeente Avelgem is vragende partij om snel kleine ingrepen te doen om het veiliger te maken. En dat is nodig, dat ondervond de minister zelf. Ze sprak ook met de mama van de verongelukte Justine. 

1 kind dat verongelukt in het verkeer is er 1 te veel
Sabrina Isenbaert, mama van de verongelukte Justine

Sabrina Isenbaert, de mama van Justine, is blij dat er eindelijk verbetering komt:" Ik zei het net tegen mevrouw de minister. 1 kind dat verongelukt in het verkeer is er 1 te veel. Ze hebben het kruispunt kort na het ongeval met Justine aangepakt. Het is iets beter, maar kinderen die nu nog van Kerkhove naar Avelgem moeten fietsen, moeten die baan nog twee keer oversteken. Er is ook weinig verlichting en het fietspad is niet afgeschermd van de weg.

3 van de 4 knelpunten nog dit jaar aanpakken

Minister Peeters beloofde nog dit jaar 3 van de 4 knelpunten aan te pakken. “We hebben aan de besturen gevraagd om de pijnpunten door te geven op schoolroutes langs gewestwegen en we kregen er 825 binnen. Dat is een duidelijk teken, het duurt ook allemaal veel te lang. Met een paar kleine ingrepen kan je veel bereiken. Op het fietsrapport voor fietspaden langs gewestwegen haalden we 5 op 10. Nee, we zijn niet fier op zo een rapport. Die schoolroutes moeten een pak beter. Ik voorzie dit jaar 355 miljoen euro voor fietsinfrastructuur. We trekken 80 miljoen euro uit voor gevaarlijke punten, 20 miljoen euro voor veilige verkeersoversteken en 30 miljoen euro voor de schoolroutes", besluit minister Peeters. 

Meest gelezen