Vlaming is niet tevreden over corona-aanpak van Vlaamse en federale regering, grote zorgen over economisch herstel

De Vlaming is niet tevreden over de aanpak van de coronacrisis. De maatregelen worden nog wel gesmaakt, maar de algemene koers niet. Daarvoor worden de regeringen – Vlaamse én federale – met de vinger gewezen. Dat blijkt uit "De Stemming", een onderzoek in opdracht van VRT NWS en De Standaard. Zou het kunnen dat de Vlaming bang is voor de periode na corona? Want vooral over het economische relancebeleid – of het vermeende gebrek daaraan – is de onvrede groot.

"De Stemming" is een onderzoek in opdracht van VRT NWS en De Standaard, uitgevoerd bij zo'n 2.000 Vlamingen, door de universiteiten van Brussel en Antwerpen, onder leiding van Stefaan Walgrave (UA) en Jonas Lefevere (VUB). De steekproef vond plaats tussen einde maart en 19 april 2021.

BEKIJK - Ivan De Vadder vat de belangrijkste conclusies kort voor je samen (lees het artikel onder de video):

Videospeler inladen...

De omvang van de taak voor het post-coronatijdperk is groot – zo bleek eerder al uit cijfers van de Nationale Bank. Het gemiddelde omzetverlies van de bedrijven bedraagt negen procent, met uitschieters voor horeca, cultuur en toerisme tot twintig procent. Voor dit jaar zal de groei 4,1 procent bedragen, na de klap van 6,2 procent in 2020. Pas in de tweede helft van 2022 zou de Belgische economie weer even groot zijn als voor de coronacrisis.

Minder dan een op de drie Vlamingen vindt dat de regering een goed plan voor de economie heeft

De onrust bij de kiezer is navenant. Zullen we moeten besparen, of meer belastingen betalen? Raken we er snel weer bovenop? Uit de peiling blijkt dat er heel weinig vertrouwen is dat de regeringen die klus klaren. Minder dan één op de drie Vlamingen vindt dat ze een goed plan hebben. Kort samengevat gaat de kritiek zo: er is niet alleen geen plan, want de regering is te veel bezig met de bestrijding van het virus zelf.

Gebrek aan vertrouwen

De politiek zit duidelijk in de hoek waar de klappen vallen. Ter illustratie daarvan: de politiek zelf wordt mee verantwoordelijk gesteld voor de derde golf. Er is maar heel weinig appreciatie voor de beslissingen van het overlegcomité en de communicatie waarmee die achteraf aan de bevolking worden uitgelegd.

Dat zorgt er voor dat het vertrouwen in de corona-aanpak van die regeringen zakt.

Wilmès boven De Croo?

Opvallend toch in bovenstaande grafiek: het vertrouwen in de regering-Wilmès was groter dan dat in de regering-De Croo, terwijl die toch alom geroemd wordt om zijn rustige aanpak en goede communicatie, en bovendien een regering is met volle bevoegdheden.

Het zou zomaar kunnen dat dit contra-intuïtieve resultaat van het onderzoek meer het resultaat is van de context dan van de prestaties van de regering zelf. Vorig jaar in april, toen de vorige editie van “De Stemming” werd afgenomen, sloeg corona in alle hevigheid toe en was de sfeer in het land helemaal anders.

Het tous ensemble is weg, in de plaats kwam de onvrede

Er was een rally-around-the-flag-gevoel, zoals de auteurs van het onderzoek het noemen. Er hing een voetbalsfeertje van tous ensemble, met applaus voor hulpverleners en vlaggen aan de ruiten. Ondertussen is dat helemaal anders. Er is coronamoeheid en de kritiek op de aanpak nam de bovenhand. 

Dat het inderdaad meer over de context dan over prestaties gaat, kan ook blijken uit de min of meer gelijke score van de federale en Vlaamse regering. Want die laatste wisselde niet van samenstelling, en toch gaat de appreciatie ervan mee onderuit.

Waarderingscijfer

Alexander De Croo kan daar (min of meer) aan ontsnappen. Zijn “waarderingscijfer” ligt het hoogst van alle regeringsleden – ook al ligt dat onder de helft. Maar hijzelf scoort wel beter dan Wilmès, die in 2020 41 procent liet optekenen.

De nieuwkomers in die federale regering doen het overigens allemaal beter dan hun voorgangers: 39 procent voor minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) tegenover 32 procent voor Maggie De Block (Open VLD), en 32 procent voor minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) tegenover 26 procent voor Pieter De Crem (CD&V).

Maatregelen wel gewaardeerd

Tegen die achtergrond kan het paradoxaal klinken dat de gemiddelde Vlaming best tevreden is over de coronamaatregelen zelf, ook als dat over heel ingrijpende maatregelen gaat als het sluiten van de horeca, de avondklok of beperkingen in het onderwijs.

Ook de vaccinatiestrategie valt goed - al is de vraag of het goed is georganiseerd en snel genoeg gaat, niet gesteld in het onderzoek. En is er wat tegenstand om wie al gevaccineerd is meer vrijheid te gunnen – al zou dat percentage nog kunnen stijgen naarmate meer mensen gevaccineerd worden. Want wie al een prik kreeg antwoordt opvallend vaker positief op de vraag over versoepeling in de grafiek hieronder.

Maar bovenal: de Vlamingen zijn massaal bereid om zich te laten vaccineren.

Er zitten ook wel grote verschillen in die vaccinatiebereidheid. Jongeren willen het veel minder dan ouderen, en groenen en Vlaams Belang’ers veel minder dan pakweg socialisten.

Meest gelezen