PRISCILA ZAMBOTTO

Dendermonde breidt verbod op alcohol en versterkte muziek uit: "Stad lijkt wel een stort"

Dendermonde beslist om het verbod op sterke drank en luide muziek te verlengen tot 9 juni na verschillende incidenten met feestende jongeren. "Het gedrag bij enkele mensen ontspoort, net nu het rijk der vrijheid in zicht is", zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V). 

Elke nacht zijn er incidenten in het centrum van Dendermonde met feestende jongeren. Ze laten afval achter en zorgen voor lawaaihinder. De stad beslist daarom om het huidige verbod op sterke drank en elektronisch versterkte muziek uit te breiden. 

Op het einde van de nacht verandert de stad in een stort

Piet Buyse, burgemeester van Dendermonde (CD&V)

Niet alleen op de Grote Markt, maar in het hele centrum gelden de beperkingen nu. "Op een paar dagen tijd werden er 47 incidenten vastgesteld door de politie", vertelt burgemeester Piet Buyse (CD&V).  "DIt moet echt stoppen, de stad verandert 's nachts in een stort."

Beluister hier het volledige gesprek met burgemeester Piet Buyse of lees eronder verder: 

Partyzone

Met de opening van de horeca hoopte de burgemeester dat de overlast zou minderen, maar niets is minder waar. "De jongeren hebben zich verplaatst naar andere gebieden in de stad. Dat zijn dan mooie, groene en rustige omgevingen waar ze hun vuil achterlaten, braken en in het wild plassen", geeft Buyse mee. "Ze nemen ook grote risico's, door bijvoorbeeld in de Dender te duiken of op daken te kruipen. We zouden geen ongeval met fatale gevolgen willen." 

Doorn in het oog

De stad snapt dat de jongeren willen afspreken en genieten van een pintje met hun vrienden, maar dit fenomeen is voor burgemeester Buyse een brug te ver. "De stadsdienst doet hun best, maar dit gedrag is onaanvaardbaar", legt hij uit. "Ook de buurtbewoners zijn kwaad en hebben de overlast massaal gemeld bij de stad." 

Eventueel nog uitbreiden

Het verbod zal zeker tot 9 juni gelden, het moment wanneer de horeca normaal opnieuw helemaal heropent.  Het geldt nu voor een deel van de stad maar mochten de jongeren zich naar andere plekken verplaatsen, kan dat gebied nog verder uitgebreid worden. "Als deelgemeenten van Dendermonde getroffen worden, zullen we daar ook extra maatregelen afkondigen", zegt Buyse. "Maar we hopen dat dat niet nodig is."

kasto80

Meest gelezen