Antwerpse land-en tuinbouwers op zoek naar seizoensarbeiders

Heel wat Antwerpse land- en tuinbouwers zijn voor dit seizoen nog volop op zoek naar seizoensarbeiders. De Vlaamse overheid lanceert daarom - voor het tweede jaar op rij - de campagne helpdeoogst.be. De sector hoopt op bijvoorbeeld tijdelijk werklozen en jobstudenten. Ook aardbeiteler Anne Soeten uit Dessel zal nog extra plukkers kunnen gebruiken, vertelde ze bij Radio 2 Antwerpen.

"Momenteel zitten we nog goed qua aantal werkkrachten", steekt aardbeiteler Anne Soeten uit Dessel van wal in Start Je Dag. "Maar dat heeft vooral te maken met het slechte weer, daardoor komt het aardbeiseizoen maar moeizaam op gang." Voorlopig heeft zij dus mensen genoeg, maar later op het seizoen kan dat snel anders zijn. Ook haar collega's zoeken werkkrachten. Op dit moment staan er op de website van VDAB al enkele tientallen vacatures open, maar verwacht wordt dat dat aantal flink zal stijgen. Voor de invulling van die plaatsen rekenen de land- en tuinbouwers naast gastarbeiders uit het buitenland ook op (tijdelijk) werklozen en jobstudenten. 

"Het klopt dus niet dat we enkel kijken naar mensen uit het buitenland", zegt Soeten. "Wij zijn net als alle andere sectoren gebonden aan de Belgische wetten. Van de 60 mensen die hier momenteel aan het werk zijn, zijn zo'n 15 mensen uit de eigen streek."

Wat moet je eigenlijk kunnen om als seizoensarbeider aan de slag te gaan? "Niet erg veel", zegt Soeten. "Met een goede gezondheid en een goed humeur kom je al ver", lacht ze. "Maar besef wel dat je ook moet werken in slechte weersomstandigheden. Het is niet altijd onder een warme zon werken."

Meest gelezen