AFP or licensors

Duizenden boze Franse politieagenten vragen betere bescherming tegen geweld

In de Franse hoofdstad Parijs hebben duizenden politieagenten betoogd voor het Franse parlement. Ze kregen de steun van veel burgers, er waren meer dan 30.000 betogers. De agenten vragen dat de regering maatregelen neemt om een einde te maken aan het geweld tegen de politie. Ze eisen ook dat aanvallen tegen agenten zwaarder zouden worden gestraft. De voorbije maand nog zijn twee politiemensen gedood terwijl ze hun job deden. 

Vandaag waren het de politieagenten zelf die op straat kwamen om hun ongenoegen te uiten. Het waren er zo'n 35.000 volgens de politievakbonden. De vakbonden klagen dat de regering te weinig doet om de agenten te beschermen tegen de bijna dagelijkse aanvallen en ze vragen meer bescherming. Ze willen ook dat er minimumstraffen komen voor wie de politie aanvalt. Minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, werd uitgejouwd door de betogers toen hij de demonstranten zijn steun wou komen betuigen.

Bekijk hier de beelden van de politiebetoging:

Videospeler inladen...

Veel politiemensen zijn bang geworden om te gaan werken. Twee weken geleden nog werd in Avignon, in het zuiden van Frankrijk, een politieman gedood tijdens een antidrugsactie. De betogers vandaag brachten ook hulde aan de Eric Masson, de vermoorde agent. Vorige maand werd ook een bediende bij de politie voor het commissariaat neergestoken bij een terroristische aanval.

Nochtans was er de voorbije maanden ook scherpe kritiek op de politie van mensenrechtenactivisten en vertegenwoordigers van minderheden. Zij beschuldigen de politie geregeld van brutaliteiten en systematisch racisme tegen bepaalde groepen mensen. 

Het thema ligt politiek bijzonder gevoelig. Politici van verschillende partijen maakten vandaag dan ook hun opwachting op de betogingen maar ze kwamen niet aan het woord.

Met ook bij de komende presidentsverkiezingen wil president Emmanuel Macron graag tonen dat hij veel belang hecht aan recht en orde. Maar een opiniepeiling van peilingsbureau IPSOS vorige maand toonde dat meer dan de helft van de politiemensen en militairen bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar voor Marine Le Pen, van Rassemblement National, het vroegere Front National zou willen stemmen.

Meest gelezen