Infectiologe Erika Vlieghe scherp voor tuinfeesten met 50 gasten: "Riskeren onze voorsprong op het virus te verliezen"

Infectiologe Erika Vlieghe schrikt over de aankondiging van  Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) over tuinfeesten met 50 mensen. "Het is nog te vroeg om een feest in je tuin met 50 mensen toe te laten", zegt Vlieghe op Radio 2 Antwerpen. "We riskeren de voorsprong op het virus te verliezen."

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)  kondigde gisterenavond aan dat je vanaf 9 juni een tuinfeest voor 50 mensen mag organiseren. Je mag het eten ook zelf voorzien. Eerder was aangekondigd dat je daarvoor een professionele cateraar moest inhuren.

"Ik schrok want dit gaat wel heel erg snel", reageert infectiologie Erika Vlieghe (UZA) op Radio 2 Antwerpen. "Ik weet niet hoe groot uw tuin is maar in de mijne kan je alvast geen 50 mensen ontvangen. 9 juni is vooral vrij vroeg, want het virus circuleert nog. Heel wat mensen zijn nog niet gevaccineerd. We moeten de vaccinatiecampagne alle kansen geven om onze voorsprong op coronavirus te behouden. Als we niet veilig met elkaar omgaan, kunnen we het op korte termijn verknallen. Niet alles wat mag, is slim om te doen", zegt Vlieghe.

9 juni is veel te vroeg: corona circuleert nog en een grote groep kreeg nog geen vaccin

Erika Vlieghe

Bekijk hieronder het item uit "Het journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Jong en oud mengen op tuinfeesten?

De praktische details rond tuinfeesten moeten nog uitgewerkt worden. Toch betreurt Vlieghe de communicatie van Jambon. "Mensen onthouden gewoon dat je een tuinfeest voor 50 man mag geven. Maar het is niet evident om zoiets veilig op eigen kracht te organiseren. Feesten doe je met mensen die je graag ziet: vrienden, familie zoals grootouders. Maar grote privéfeesten zijn gevaarlijk", legt ze uit.

"Misschien zijn er kwetsbare mensen bij die nog niet gevaccineerd zijn. De kans bestaat dat je jong en oud gaat mengen. Ik hoop dat de overheid duidelijke richtlijnen opstelt over hoe je zoiets veilig organiseert. Mijn boodschap: wacht af en als je toch iets wil organiseren, doe het in kleine groepen", zegt de infectiologe in "Start je dag".

Wanneer wel een veilig tuinfeest?

Vanaf wanneer kan een tuinfeest met 50 mensen wél volgens Vlieghe? "Er bestaat geen magisch getal of bepaalde vaccinatiegraad om alles los te laten. Alles hangt ervan af waar de epidemie staat, in welke context we zitten en hoe we de regels opvolgen", zegt Vlieghe.

"Of ikzelf al een tuinfeest gepland heb na 9 juni? Neen. Ik kijk enorm uit naar een feestje verder in de toekomst. Maar nu beperk ik mijn contacten en ik ga wachten tot iedereen gevaccineerd is." 

Meest gelezen