Fietsersbond in Turnhout klaagt gevaarlijke kruispunten op ring aan

In Turnhout heeft de Fietsersbond vanmiddag actie gevoerd aan het kruispunt, waar vorige week een 80-jarige fietser om het leven kwam. Dat leek eerst een dodehoekongeval te zijn met een vrachtwagen. Intussen is uit onderzoek gebleken dat de fietser zelf gevallen was, omdat hij onwel geworden was. De vrachtwagen kon het slachtoffer nog nipt ontwijken, maar reed wel over de fiets. Met een gele fiets en een groot bord herhaalt de vereniging haar eis voor conflictvrije kruispunten op de ring. "Er zijn veel zware ongevallen. Twee kruispunten staan in de top 10 van zwarte kruispunten. Zo kan het niet verder", oordeelt lokaal voorzitster Linda Van Dooren. 

Al sinds 2014 vraagt de Fietsersbond om de kruispunten op de Turnhoutse ring veiliger te maken. "We willen de overheid duidelijk maken dat hier dringend moet ingegrepen worden. De ring van Turnhout heeft een heel slechte reputatie. Er komt veel vrachtwagenverkeer van de snelweg en er vinden veel ongevallen plaats. Kruispunten zijn maar gedeeltelijk of helemaal niet conflictvrij. Spijtig genoeg is de boodschap nog niet aangekomen", zegt Van Dooren. 

De auto's krijgen eerst groen licht. Wanneer fietsers beginnen over te steken, zijn auto's al in volle vaart aan het afslaan.

Linda Van Dooren, Fietsersbond Turnhout

Vorige week leek er zo opnieuw een dodehoekongeval gebeurd te zijn. Op het kruispunt van de Steenweg op Oosthoven en de Noord-Brabantlaan was een 80-jarige fietser onwel geworden en gevallen. Een vrachtwagen die afsloeg, kon hem maar nipt ontwijken. De fiets van het slachtoffer kwam wel onder de wielen terecht. 

Dat is geen verrassing volgens de voorzitster: "De auto's krijgen hier eerst groen licht. Wanneer fietsers beginnen over te steken zijn auto's al in volle vaart aan het afslaan. De automobilisten zijn zich niet meer bewust dat er nog fietsers zijn. Maak het veiliger door de fietsers eerst te laten vertrekken." 

De 80-jarige fietser werd nog gereanimeerd ter plaatse en naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij later toch nog overleden.

Oproep aan overheid

Met de protestactie van vandaag wil de Fietsersbond opnieuw aandringen bij het Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV), die de kruispunten beheren. Zij maken van de fietser geen prioriteit volgens Van Dooren: "Ze letten heel erg op de doorstroming van het autoverkeer. Er is minder aandacht voor de veiligheid van fietsers." Ook de stad kan volgens haar harder aandringen. Marc Boogers (Groen), schepen van Mobiliteit, heeft het AWV alvast gevraagd om extra signalisatie te plaatsen op niet-conflictvrije kruispunten. 

Dit artikel werd aangepast, toen aan onze redactie gemeld werd dat het niet om een dodehoekongeval ging, maar om een natuurlijk overlijden. Dat werd bevestigd door de politie.

Meest gelezen