BELGA

Frankrijk dient voorstel VN-resolutie in over staakt-het-vuren in Israël en Gaza

Frankrijk heeft bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een voorstel tot resolutie ingediend, die oproept tot een staakt-het-vuren in Israël en Gaza. Onze zuiderburen werken daarvoor samen met Egypte en Jordanië.

Tot nu toe hebben de Verenigde Staten een verklaring van de Veiligheidsraad over het geweld tussen Israël en Hamas geblokkeerd. Voor een verklaring is de goedkeuring vereist van alle 15 lidstaten van de Veiligheidsraad. Aan een resolutie, daarentegen, hoeven maar 9 leden hun goedkeuring te geven. De Verenigde Staten kunnen een resolutie alleen maar tegenhouden met een veto.

Het argument van de Verenigde Staten, een bondgenoot van Israël, was telkens weer dat een verklaring alle diplomatieke inspanningen om een eind te maken aan het geweld, teniet zou doen. Maar intussen heeft de Amerikaanse delegatie bij de VN herhaald dat ze het Franse voorstel tot resolutie niet zal steunen. Vermits de Verenigde Staten over een vetorecht beschikken, lijkt de kans dat het snel tot een resolutie komt bijzonder klein. 

Antisemitische taal

De Amerikaanse regering verwijt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan intussen dat hij antisemitische taal heeft gebruikt. 

"We dringen er bij president Erdogan en andere Turkse leiders op aan ophitsende taal te vermijden die verder geweld aanmoedigt", zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken. De woordvoerder specificeerde niet wat president Erdogan had gezegd. Wel heeft Erdogan zich al laten ontvallen dat Israël "een terreurstaat" is. Turkije heeft deze beschuldigingen al als een leugen bestempeld.

Turkse president Recep Tayyip Erdogan
Turkish Presidency

Meest gelezen