Dan toch geen einde voor frituur Put in Mechelen: wel verhuis én groendak

Frituur Put aan de Zandpoortvest, een instituut genoemd in Mechelen en omstreken, heeft dan toch een nieuwe plaats gevonden. Waar het klassieke frietkot nu staat, moet het weg voor de uitbreiding van de Thomas More hogeschool ernaast. De nieuw plek die eerst voorgesteld werd, bleek te duur. Nu heeft de uitbater van de stad Mechelen een nieuwe plaats gekregen op het Douaneplein in Mechelen, over de Nekkerhal. Tegen augustus zal er een gloednieuw, ruim en modern frietkot staan mét groendak. "Het eerste in België!"

Frituur Put werd in 1969 opgericht door de grootvader van de huidige uitbater Gerrit Lekeu. "Mijn grootvader heette ook echt zo. Want mensen vragen me soms of het hier vroeger een put was", lacht Gerrit. Door de jaren heen is de frituur, nog een authentiek frietkot, wel een paar keer verhuisd maar de klanten zijn gebleven. "Ze komen zelfs vanuit Brussel naar hier! Ik snijd mijn frieten dan ook nog met de hand", zegt hij trots.

De frituur is niet alleen bekend in de stad maar ook in de ruime omgeving. Sinds 2017 staat ze aan de Zandpoortvest, maar omdat de Thomas More hogeschool wil uitbreiden, moet de frituur plaats ruimen. "Ik ben wel eens in de stad gaan kijken naar handelspanden, maar ik wilde liefst een frietkot houden. Ik hou toch echt van die frietcultuur, maar ik zie ook meer en meer barakken verdwijnen uit de straten."

Er komt een groendak op met plantjes. We zouden er ook op een ecologische manier water van kunnen afnemen

Een eerste plaats die voorgesteld werd, was geen optie voor Gerrit. Hij zou er maar tijdelijk kunnen blijven en de kosten voor de verhuis en het aanleggen van nutsleidingen zouden veel te hoog oplopen. Uiteindelijk kwam het stadsbestuur met het Douaneplein op de proppen. "Ik ben de stad heel dankbaar. De meeste klanten zeggen ook dat ze naar daar gaan blijven komen. Voor sommigen zal het wat verder zijn, maar voor anderen dan weer dichter. Ik zit er ook vlakbij een fietsverbinding en een skatepark onder meer."

De authentieke barak, 35 jaar oud intussen en nog van zijn grootvader, zal niet meer mee verhuizen. "Ik heb een architect onder de arm genomen die gespecialiseerd is in zulke "units", zoals dat heet. De nieuwe frituur zal groter worden en comfortabeler ingericht met koelkasten en diepvriezers. En, heel belangrijk, er komt een groendak op met plantjes. We zouden er ook op een ecologische manier water van kunnen afnemen. Het zal zo het eerste frietkot in België zijn." 

In augustus zou de nieuwe frituur open moeten gaan.

Meest gelezen