Geen fietspad in Vorst na heraanleg Guillaume Van Haelenlaan: "Onbegrijpelijk in de 21e eeuw"

In Vorst kreeg de Guillaume Van Haelenlaan onlangs een nieuwe asfaltlaag. Maar er is geen fietspad. Zo'n 50 buurtbewoners hebben vanmorgen actie gevoerd, en vormden een menselijke ketting om een fietsstrook af te bakenen. 

De Guillaume Van Haelenlaan is een vrij drukke baan met veel autoverkeer en één van de bredere banen in Brussel. Onlangs werd het wegdek voorzien van een nieuwe laag asfalt, maar bij de heraanleg werden de fietsers compleet vergeten. Er liggen dus alleen maar rij- en parkeerstroken voor het autoverkeer. 

Menselijke ketting

Zowat 50 bewoners en fietsers hebben vanmorgen actie gevoerd door met een menselijke ketting een fietspad af te bakenen. Buurtbewoner Joris begrijpt niet dat er geen fietspad ligt: "Het is een brede baan. In het mobiliteitsplan van de gemeente en het gewest is duidelijk voorzien dat dit een belangrijke fietsas moet worden. Ook de cijfers beamen dat met een gemiddelde van 600 fietsers per dag, maar dat piekt al makkelijk tot 1.500 fietsers. Alle factoren zijn dus aanwezig om hier een fietspad aan te leggen. We begrijpen het niet."

Ook Anton Maartens, voorzitter van de fietsersbond Zuid is verbaasd: "Er is blijkbaar snel beslist hoe de baan er zou uitzien, en blijkbaar heeft men er zelfs niet aan gedacht om een beperkt fietspad aan te leggen. Voor ons is dat in coronatijden onbegrijpelijk. Er zijn twee parkeerstroken, twee rijstroken en  geen plaats voor de fiets. En dat is niet meer te begrijpen in de 21e eeuw.”

In gesprek

De gemeente Vorst laat weten dat het in gesprek is met de het Brussels Gewest. Samen bekijken ze of een fietspad of suggestiestrook mogelijk is. Die moeten namelijk voldoen aan verschillende criteria, het moet bijvoorbeeld breed genoeg zijn, en dat kan voorlopig niet omdat de laan uit smallere stukken bestaat. De gemeente laat weten dat er een oplossing gezocht wordt.

Meest gelezen